Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Lansarea proiectului ”Integrare socială și profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție și a tinerilor social-vulnerabili din nordul Moldovei” (SVIS-Nord)

demos pliant (2).jpg

Proiectul ”Integrare socială și profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție și a tinerilor social-vulnerabili din nordul Moldovei” (SVIS-Nord) este implementat de Asociația Obștească „DEMOS” în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Primăria Municipiului Edineț, în perioada februarie 2019 – ianuarie 2020.

Proiectul oferă un complex de servicii axat atât pe pregătirea tinerilor vulnerabili pentru viața independentă, cât și pe integrarea lor socio-profesională, printre care:

  • Servicii psihosociale și juridice;

  • Sprijin în locuințe sociale asistate de 2 tipuri: (1) de cazare temporară în apartamente sociale semi-autonome; (2) trai independent în comunitate;

  • Asistență materială pentru nevoile de bază în Locuința Socială Asistată;

  • Servicii educaționale: formare pentru dezvoltarea abilităților sociale și de viață independentă;

  • Ghidare în carieră: evaluarea aptitudinilor și intereselor profesionale, asistență individuală și de grup pentru orientare școlară și profesională;

  • Suport în formare profesională și angajare;

  • Abilitare economică și startup.

Din grupul țintă al proiectului fac parte tineri social-vulnerabili, cu vârsta între 16 și 30 de ani, din raioanele de nord ale țării: Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Rîșcani:

  • Adolescenții / tinerii în ultimul an aflați în servicii de protecție (orfani / fără îngrijire părintească) sau care au părăsit sistemul de protecție și nu au un viitor social și profesional determinat și sigur;

  • Tineri social-vulnerabili, preponderent din medii rurale, în căutarea unui loc de muncă;

  • Tinerii din familii cu situație precară, cu risc de părăsire a sistemului educațional din cauza lipsei sprijinului financiar familial și de stat.

Actualul proiect continuă unele acțiuni realizate în cadrul proiectului “Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” pentru a asigura durabilitate serviciului social „Locuința Socială Asistată”. Proiectul prevede o strânsă colaborare cu autoritățile locale, îndeosebi cu Direcțiie Asistență Socială, în procesul de identificare și referire a potențialilor beneficiari. La nivel național vom continua să lucrăm în grupul mixt din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în vederea reglementării serviciului social „Locuința Socială Asistată”, a menționat  Liliana Samcov, Director A.O. „Demos”.

De serviciile proiectului vor beneficia în total 40 tineri din nordul Moldovei, iar 25 dintre ei se vor bucura de Locuința Socială Asistată.

LSA

Datorită acestui proiect avem posibilitatea să relansăm Locuința Socială Asistată (LSA) în regim de semi-autonomie, în cadrul Centrului de reintegrare socială a tinerilor „Alternativa” din mun. Edineț. LSA are o capacitate de găzduire concomitentă a 12 beneficiari (fete și băieți), dispune de 2 blocuri separate cu câte 2 dormitoare și spații sanitare, precum și de spații comune dotate, conform necesităților: bucătărie, spălătorie, cameră de zi. Terenul adiacent este dotat cu foișor, balansoar, teren de sport, susține Diana Ikim, Șef al Serviciului.

LSA_2

„Proiectul, cu o durată de 12 luni, este implementat de Asociația Obștească ”Demos” în 5 raioane de nord ale Republicii Moldova. Bugetul total al proiectului este de 158.552,00 Euro, dintre care 148.000,00 Euro reprezintă suma grantului oferit de un donator privat european.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi:
Liliana Samcov, manager de proiect, AO „Demos”, 

E-mail: liliana.demos@gmail.com

18/03/2019 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu