Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

O finalitate frumoasă a proiectului „SVIS Moldova”

029

Peste 80 persoane s-au alăturat echipei proiectului „SVIS Moldova” pentru a face totalurile,  în cadrul unui eveniment de finalizare, desfășurat la 31 ianuarie 2019, în sala „Select” a Filarmonicii Naționale din Chișinău.

Participanții au fost unanimi cu moderatoarea evenimentului, Stela Vasluian (Ai.Bi. Moldova), în părerea că proiectul „SVIS Moldova” a reușit să unească cele două maluri ale Nistrului în dorința de a face viața tinerilor din Republica Moldova mai prosperă. Cum anume s-a produs acest lucru și ce efecte, pe termen lung, are proiectul, dar și Serviciul Integrare Socio-Profesională (SVIS) au ținut să reflecte organizatorii în cadrul Conferinței de totalizare.

Evenimentul a început cu o expoziție a produselor și serviciilor beneficiarilor SVIS de pe ambele maluri ale Nistrului care astăzi sunt antreprenori locali, cu rezultate economice care le asigură independența financiară, dar și o dezvoltare a propriei afaceri. Participanții la conferință au avut posibilitatea de a cumpăra produse apicole, patiserie, mixuri de condimente, confecții, compoziții și buchete gustoase, dar și de a-și aranja coafura, de a beneficia de servicii de make-up sau de o fotosesie profesionistă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Invitatul evenimentului, Dl Fabien Schaeffer, Manager proiecte, Programul Măsuri de Sporire a încrederii în Moldova al Delegației Uniunii Europene, a salutat participații și a expus prioritățile UE pentru consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, pentru următorii ani. Domnul Schaeffer a încurajat OSC-urile participante să participe în viitorul apel a propunerilor de proiect care va fi în curând lansat de Delegația UE în Republica Moldova.

Dl. Corneliu Țăruș, Șef Direcție politici de protecție a copilului și a familiilor cu copii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova a familiarizat participanții cu Politicile naționale în domeniul protecției sociale a tinerilor ex-instituționalizați. O atenție deosebită, Dl. Țăruș a acordat-o colaborării ministerului cu OSC în elaborarea cadrului normativ al serviciului social „Locuința Socială Asistată” care se așteaptă a fi definitivat în primăvara acestui an.

Principalele rezultate ale proiectlui au fost prezentate de managerul de proiect, Liliana Samcov, acestea fiind disponibile aici: https://asociatiademos.files.wordpress.com/2019/02/rezult_svis_25.01.19-converted.pdf

Printre rezultatele de bază a fost menționat un număr de aproape 300 tineri integrați socio-profesional care ieri erau șomeri, orientați preponderent spre migrație, iar astăzi dețin un loc de muncă stabil sau o afacere, acasă, sunt economic independenți și joacă un rol activ în comunitățile lor.

Următoarele discursuri au accentuat efectele și beneficiile SVIS din diferite perspective, precum: SVIS ca alternativă a migrației, prezentat de Preotul Sergiu Aga, coordonator SVIS Orhei și Rezina („Filantropia Creștină”); SVIS în prevenirea violenței domestice, abordat de Natalia Savcina și Larina Cosareva, membri ai echipei SVIS Grigoriopol și Dubăsari („Jenskie Inițiativî”); SVIS în facilitarea unui mediu favorabil lansării activităților generatoare de venit, exemplificat de Ludmila Afteni, coordonatoare a echipei SVIS Сăușeni și Ștefan-Vodă (Asociația Psihologilor Tighina).

Un moment deosebit în cadrul conferinței a fost schimbul de bune practici în colaborarea dintre sectorul asociativ și autoritățile publice locale pentru oferirea unor servicii de calitate tinerilor defavorizați. La acest subiect s-au dat cu opiniile Dl. Iurie Siloci, Vice-președinte al raionului Orhei, Dna Ina Cibotaru, Primarul comunei Viișoara, raionul Edineț, Galina Burlaca și Victoria Burlaca din A.O. ”Serdte” (Bender).

Ludmila Stroianețcaia, coordonatoare a echipei SVIS Rîbnița și Camenca (”Perspectiva”), a menționat în discursul său că sporirea încrederii dintre autoritățile locale și sectorul asociativ este cheia succesului colaborării în beneficiul tinerilor și a comunității.

Locuința Socială Asistată ca și componentă a Serviciului Integrare Socio-Profesională a fost în centrul atenției celor prezenți, atât prin prezentarea bunelor practici ale echipei „Demos” făcută de Viorica Orac (coordonator SVIS Edineț și Ocnița), dar și datorită OSC-urilor participante care și-au împărtășit experiența în prestarea acestui serviciu. Reprezentanții APSCF, „Concordia. Proiecte sociale.”, „Regina Pacis”, „Lumos”, „Caritas Moldova”, Misiunii Sociale „Diaconia” și-au confirmat interesul deosebit pentru participarea în grupul mixt pentru elaborarea cadrului normativ al acestui serviciu.

În finalul evenimentului, Elina Petrovici, expert M&E, a menționat unul dintre efectele majore ale proiectului exprimat prin rețeaua „SVIS Moldova” care a unit 6 prestatori ai serviciilor adresate tinerilor defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului. „SVIS Moldova”, în opinia expertului, confirmă puterea rețelelor și reprezintă o forță care trebuie dezvoltată, consolidată, extinsă, pentru a cuprinde cât mai mulți prestatori de servicii. Astfel doar poate reuși mai multe schimbări atât la nivel local, cât și pe țară.

Conferința de totalizare a proiectului “Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) a avut ca participanți tineri beneficiari ai proiectului, echipe regionale din rețeua „SVIS Moldova”, reprezentanți ai APL și APC, OSC, ai comunității donatorilor, a proiectelor din cadrul Programului „Măsuri de Sporire a încrederii în Moldova” al Delegației Uniunii Europene. Evenimentul a diseminat rezultatele proiectului „SVIS Moldova” și prin intermediul publicației finale „SVIS Moldova. Rezultatele unui proiect de succes” disponibile pentru descărcare aici:

https://asociatiademos.files.wordpress.com/2019/02/svis-moldova.-rezultatele-unui-proiect-de-succes..pdf

Proiectul “Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) a fost implementat de Asociația Obștească ”Demos” în parteneriat cu asociațiile „Amici dei Bambini Moldova” și “Serdte” (Bender), în perioada noiembrie 2016 – februarie 2019,  în 11 raioane și 2 municipii din dreapta și stânga Nistrului, având drept scop consolidarea capacităților rețelei informale de prestatori ai Serviciului Integrare Socio-Profesională pentru a oferi tinerilor defavorizați servicii de calitate, la standarde europene.

Bugetul total al proiectului este de 738.737 Euro, dintre care 590.990 Euro reprezintă suma grantului oferit de Uniunea Europeană în cadrul programului „Consolidarea Măsurilor de Încredere (CBM-IV)”.

Co-finanțatorii proiectului sunt Municipalitatea Viena, Caritas Viena și un donator privat european.

04/02/2019 - Posted by | Ştiri

Un comentariu »

  1. Felicitări echipei ”Demos” și partenerilor pentru un proiect de succes! Experiență cu impact care merită multiplicată! Succes pentru noi realizări!

    Apreciază

    Comentariu de Ludmila | 04/02/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: