Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

UE// Cu suportul Uniunii Europene, peste 500 de elevi și profesori din municipiul Edineț și alte 30 localități din nordul Moldovei beneficiază de servicii mai bune de eficiență energetică

                                                                                                                 

La 16 iunie 2021, a avut loc un eveniment de finalizare a lucrărilor de reconstrucție în cadrul Liceului Teoretic „Pan Halippa” din mun. Edineț.

Lucrările au avut loc în cadrul proiectului „Participarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord în procesul de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Pan Halippa”, orientată spre îmbunătățirea calității serviciilor educaționale” implementat de Asociația Obștească „DEMOS” în parteneriat cu Liceul Teoretic „Pan Halippa” și Consiliul Raional Edineț.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și a urmărit scopul de asigurare a unui proces educațional de calitate al Liceului Teoretic „Pan Halippa”, prin participare cetățenească a elevilor, părinților și profesorilor în procesul de guvernare, dar și prin lucrări de reconstrucție a clădirii, cu aplicarea metodelor de eficiență energetică.

La eveniment au participat șeful Delegației UE în Republica Moldova, ES Peter Michalko, primarul municipiului Edineț dl Constantin Cojocaru, șefa Direcției Educație a Consiliului Raional Edineț – dna Mariana Odobescu, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor școlare din raionul Edineț, precum și elevi, voluntari, membri ai Grupului de Inițiativă Părinți Profesori, mass media.

Ambasadorul a felicitat gazdele cu prilejul finalizării lucrărilor de reconstrucție și a dezvelit placa informativă cu privire la suportul UE în eficientizarea energetică a liceului.

„Astfel de proiecte de eficiență energetică a clădirilor publice aduc schimbări în mentalitate și în comunitate. Îmi amintesc, cum, fiind elev, mă simțeam mândru de școala mea renovată din fonduri europene. Această schimbare mi-a creat condiții mai bune de studii” – a menționat  ES Peter Michalko.

Proiectul a demarat la 1 septembrie 2020, ca în final, elevii să beneficieze de servicii educaționale mai calitative, iar angajații liceului – de condiții optime de muncă în blocul de studii renovat.

„În final, avem acoperișul blocului central de studii a L.T. „Pan Halippa” reconstruit și pardoseala exterioară a fațadei termoizolată. Mai mult ca atât, clădirea a căpătat un aspect modern și agreabil din punct de vedere estetic și arhitectural” – a remarcat Dl Marin Rusu, manager al LT „Pan Halippa”.

În rezultatul implementării proiectului, se va reduce consumul anual de energie în instituția de învățământ, precum și emisiile anuale normate de CO2 în atmosferă.

Acest proiect a oferit posibilitate celor peste 1200 elevi, părinți, profesori:

  • Să participe în procesul de planificare a activităților de reabilitare a infrastructurii L.T. „Pan Halippa”, Edineț,

  • Să monitorizeze activitățile de renovare,  prin supraveghere a proceselor de achiziții, desfășurare a lucrărilor, gestionare și întreținere a infrastructurii liceului,

  • Să-și sporească gradul de informare privind eficiența energetică, precum și nivelul de conștientizare cu privire la necesitatea eficientizării energetice a clădirilor publice și private.

Peste 20 mii de cetățeni din mun. Edineț și alte localități din Regiunea de Dezvoltare Nord au un grad de informare mai sporit privind Eficiența Energetică și impactul asupra calității vieții umane și a mediului.

„Sunt sigură de durabilitatea acestui proiect, deoarece a constituit o investiție nu doar în infrastructură, dar și în oameni capabili să realizeze schimbarea la nivel de comunitate, să asigure o guvernare locală participativă și transparentă. Iar elevii – voluntarii de astăzi – sunt promotorii acestor schimbări și garantul unui viitor mai bun acasă” – a reiterat Liliana Samcov, coordonatoare a proiectului.

Valoarea totală a proiectului „Participarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord în procesul de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Pan Halippa”, orientată spre îmbunătățirea calității serviciilor educaționale” constituie 1`398.991 de lei, dintre care 830.000 de lei – acordați de UE și 568 991 de lei – contribuția locală.

AO „DEMOS” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt Asociațiile obștești „Pro Cooperare Regională” și „CASMED”.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EU4CivilSocietyMD #CSOActionMoldova
#UEpentruSocietateaCivilă   #MLPS   #DezvoltareRegionala  

@GIZMoldova, @European Union in the Republic of Moldova,
@procore.md, @casmed.moldova,   @demos.edinet

16/06/2021 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: