Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

16 tineri din nordul Moldovei au obținut meserii solicitate pe piața muncii

0-02-05-b0ad26b1be7b382faad6750655b0e3a50328c3d0f8963cfb1cd1a55c79256358_fa421076 - CopiePentru o mare parte din tinerii care solicită Serviciul Integrare-Socio-Profesională, formarea profesională este o punte spre independența economică. Tinerii înțeleg că o meserie necesară pe piața muncii, aleasă, conform intereselor și abilităților profesionale, le va aduce în viitor satisfacție personală, profesională și economică. Astfel, în cadrul serviciilor de ghidare în carieră, după realizarea potrivirii profilului profesional cu ocupațiile solicitate de piața muncii, împreună cu beneficiarul se stabilește traseul de formare profesională în specialitatea aleasă. Acest traseu cuprinde: identificarea furnizorilor din regiune, selectarea celui mai convenabil, în corespundere cu condițiile de formare, semnarea contractului de studii și urmarea cursului de instruire.

În acest an pandemic, formarea tinerilor a fost destul de dificilă. În situația stării de urgență – din cauza sistării cursurilor de formare profesională, iar după anularea acesteia – deoarece unii furnizori nu aveau suficienți cursanți pentru a deschide grupe. Însă profesionalismul unei echipei se apreciază nu doar după rezultatele obținute, ci și după noile criterii impuse de timp: capacitatea de gândire pozitivă, de adaptare rapidă la consecințele crizei, de abordare a soluțiilor celor mai potrivite chiar și în situații critice, de acțiune flexibilă. Specialiștii AO „DEMOS” au găsit acele soluții optime, ca beneficiarii să poată urma instruirile necesare. Ele au fost diferite, în dependență de meseria solicitată: cursuri online,  identificarea și capacitatea unor noi furnizori locali. Ca rezultat, pe parcursul anului 2020 au fost formați profesional 16 tineri. Aceștia au urmat la cursuri de scurtă durată la 11 specialități/meserii:

 1. Psihopedagogie specială, educator

 2. Logopedie

 3. Frizerie de profil larg

 4. Make-up

 5. Manichiură

 6. Beauty – îndreptarea părului cu cheratină

 7. Croitorie-cusătorie

 8. Vânzător-consultant

 9. Utilizator Corel Draw și Adobe Photoshop

 10. Apicultură

 11. Cultura Comunicării

După formarea profesională, tinerii s-au bucurat de sprijin în integrare pe piața muncii, prin angajare sau prin lansarea unei activități antreprenoriale individuale. Astăzi, majoritatea dintre acești tineri au venituri stabile și aprecierea clienților și angajatorilor săi. 

Aceasta ne-am dorit și noi, echipa „DEMOS”, și beneficiarii noștri, și donatorul nostru care susține Serviciul Integrare Socio-Profesională din anul 2014.

Această prezentare necesită JavaScript.

În anul 2020, AO „DEMOS” din mun. Edineț a oferit asistență specializată pentru 52 tineri din nordul Moldovei, în cadrul proiectului „Servicii de integrare socială și profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție și a tinerilor social-vulnerabili din nordul Moldovei” susținut de un donator privat european.

25/01/2021 - Posted by | Ştiri | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: