Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Calea lui Sorin spre independență și muncă decentă

20200514_213927

Sorin trăia cu părinții, frații și surorile sale la marginea satului, lângă pădure. Pentru a ajunge la școala din satul vecin, făcea zilnic 4 km, prin arșiță, ploaie, cărări înzăpezite. Era sigur că vrea să învețe, să aibă o meserie și o viață mai bună. Responsabilitatea, sârguința și motivația de a munci pentru a-și ajuta familia, au fost calitățile care l-au determinat pe Sorin să treacă an de an peste toate obstacolele. A fost un drum anevoios, care a necesitat mult curaj și perseverență.

După absolvirea gimnaziului, tânărul a îmbrățișat la Școala profesională din or. Cupcini specialitatea de operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor.  Sorin își dorea să lucreze în Edineț, mai ales că făcuse practica și avea șanse de a fi angajat pe meseria sa. Cu toate acestea, simțea nevoia de a învăța mai multe programe necesare în procesul de lucru.

Antreprenorul la care tânărul își făcea practica și-a asumat angajamentul de a integra tânărul în rândul salariaților săi, cu condiția să urmeze cursuri de scurtă durată în domeniul IT. L-a referit în serviciile asociației „DEMOS”, pentru suport în integrarea profesională și socială.

La început, Sorin avea frica că nu va face față cursurilor profesionale la distanță, mai ales în situația pandemică. Era îngrijorat că nu va putea înțelege din prima toate sarcinile și atribuțiile de la locul de muncă. Pe lângă toate, mai era și singur, un adolescent de la țară, într-un oraș practic străin. Însă treptat, Sorin a depășit neîncrederea și teama de necunoscut, iar deschiderea și suportul oferit din partea specialiștilor echipei „DEMOS”, dar și al angajatorului, i-au dat forțe să învețe lucruri noi, l-au ajutat să depășească aceste bariere.

20200508_132954„De când e la „DEMOS”, Sorin s-a schimbat foarte mult, zice mama băiatului. El a devenit mult mai sociabil, mai încrezut în forțele proprii și financiar independent.”

În prezent tânărul lucrează într-o atmosferă prietenoasă, e pasionat de ceea ce face, își onorează cu responsabilitate sarcinile de la locul de muncă. Pentru a se perfecționa, mai are nevoie să învețe programe de design și machetare, iar pentru a lucra mai eficient – de un notebook performant.

20200508_132936

Sorin a beneficiat de asistență psihosocială și juridică, de specializare, de găzduire temporară în Locuința socială asistată, precum și de ajutor material, în cadrul proiectului „Servicii de integrare socială și profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție și a tinerilor social-vulnerabili din nordul Moldovei” implementat de Asociația Obștească „DEMOS” din sursele unui donator european privat.

Vezi articolul

31/08/2020 - Posted by | Ştiri | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: