Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Locuința socială asistată – un spațiu favorabil pentru schimbare

20190710_163212 - Copie.jpg
Asociația obștească „DEMOS” este un pioner în promovarea serviciului social „Locuința socială asistată”. Începând cu anul 2006, anual, zeci de tineri proveniți din sistemul de protecție și tineri social-vulnerabili din localități rurale au posibilitatea de găzduire temporară în condiții de siguranță, în spații bine amenajate care corespund necesităților de bază.

„DEMOS” dispune de un spațiu numit „Locuință socială asistată” de timp semi-autonomie, cu o capacitate maximă de 12 paturi.  Locuința este formată din 2 blocuri, fiecare având câte 2 dormitoare cu 6 locuri paturi, camere de baie și wc. În afară de spații personale, tinerii se folosesc de spații comune, precum: bucătăria, spălătoria, camera de zi. Locuința socială asistată este dotată cu mobilier și aparate electrocasnice de ultima generație, iar dormitoarele au un aspect plăcut, ca acasă.

În Serviciul ”Locuința socială asistată” lucrează 3 pedagogi sociali, care asistă beneficiarii în procesul de formare și dezvoltare a deprinderilor de viață și a abilităților sociale, prin consiliere individuală și de grup.

În prezent, de Locuința socială asistată beneficiază 9 fete din regiunea de nord a țării. Fiecare dintre acestea urmează un Plan individualizat de servicii, de realizarea căruia se îngrijește echipa multidisciplinară: șef serviciu, psiholog, asistent social, jurisconsult, pedagogi sociali.

Asistența individuală în dezvoltarea abilităților de autonomie, training-uri de formare a abilităților sociale și dezvoltare personală, consilierile psihologice și ghidarea în carieră, intermedierea în procesul de documentare, formare profesională și angajare – toate aceste contribuie la formarea unei personalități mai puternice și mai independente în plan economic și social.

Viorica Orac, psiholog: ”Schimbările, deși mai greu, dar nu se lasă mult așteptate. Beneficiarele serviciului cunosc zi de zi o lume nouă, diversă, plină de provocări, dar și oportunități. Trebuie doar să învețe să le prindă și să nu rateze șansele pe care le oferă acest serviciu.”

Ana, beneficiară: ”Noi avem nevoie de sprijin pentru a ne schimba situația, vrem să fim cetățeni cu un statut social mai bun!”

”Ce  bine și frumos e aici! De ce nu aveți așa servicii și în alte orașe? Am avut ocazia să cunosc adevărați profesioniști, oameni cu suflet mare, întotdeauna binevoitori! Am cunoscut persoane noi, care mă ajută mult în dezvoltarea mea personală.”

Irina, beneficiară: „Nu-mi vine să plec, aici mă simt foarte bine! Sunt acceptată așa cum sunt și învăt doar lucruri bune!”

Carolina, beneficiară ”Nu ne-am gândit niciodată că există așa servicii în țară, suntem mulțumite că am avut  posibilitatea să vă cunoaștem.”

Proiectul ”Socio-Vocational Integration of Youth from Protection System and Socially Vulnerable Youth from Northern Region of Moldova (SVIS-Nord)” este implementat de AO „DEMOS” în perioada februarie 2019-ianuarie 2020 din sursele unui donator privat din UE.

08/07/2019 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: