Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

100 tineri defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului cu capacități mai dezvoltate de integrare profesională, comunicare și socializare

 

foto tabere (11)Un grup de 100 tineri defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la tabăra de vară cu genericul ”Dezvoltarea abilităților și competențelor sociale” organizată în 5 ture, la Vadul-lui-Vodă, în cadrul proiectului „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova).

 

Tabăra a fost importantă pentru asigurarea incluziunii sociale a celor 100 tineri din rândul beneficiarilor Serviciului Integrare Socio-Profesională (SVIS Moldova). Instrumentele aplicate în cadrul taberei au facilitat eliminarea barierelor de comunicare și interacțiune între tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Un accent deosebit a fost pus pe dezvoltarea personală și socializarea tinerilor, oferindu-le șanse egale și asigurând echilibrul de gen. Comunicarea într-o echipă multiclturală i-a făcut pe participanți mai sociabili, mai apropiați, mai prietenoși – a menționat Liliana Samcov, directorul asociației ”Demos” și coordonatorul proiectului.

 

Fiecare tură de tabără a avut o durată de 5 zile și a găzduit câte un grup de 20 beneficiari ai SVIS Moldova din orașele Tiraspol, Bender și 11 raioane (Edineț, Ocnița, Orhei, Rezina, Căușeni, Ștefan-Vodă, Slobozia, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Camenca). Prima tură de tabără a fost organizată în vara anului 2017, iar următoarele 4 – în iunie – iulie 2018.

 

Stela Vasluian, director filială Amici dei Bambini, Moldova, responsabil de organizarea taberei, a remarcat importanța acesteia pentru participanți: „Pentru mulți dintre tineri a fost prima experiență de participare la un training, tabără, excursie organizată, local public (pizzerie), respectiv acest lucru înseamnă oameni noi, interacțiuni sociale dar și o experiență inedită de educație non-formală. Credem că, îmbinarea utilului cu plăcutul i-a făcut pe tineri să fie mai interesați de subiectele training-urilor, mai motivați de dezvoltare personală, să fie mai activi în procesul de integrare socială și profesională.

 

Trainerii au abordat metoda de la „egal la egal”, amplificată și de vârsta acestora. ”Impactul unei asemenea participări pentru unii tineri este colosal, dat fiind faptul că se redescoperă în unele capacități, preiau idei de la colegi și leagă relații, care în unele cazuri se transformă în parteneriate, iar în alte cazuri în prietenii de durată. Din punct de vedere psihologic este valoros faptul că în aceste grupuri se întâlnesc tineri cu istorii de viață dificile, încă dureroase, cu diferită pregătire academică și profesională. Regăsindu-se cu semenii care s-au confruntat cu aceleași situații, de multe ori, tinerii dezvoltă și o capacitate de reziliență, demonstrând mai apoi capacități de trai decent.” – a declarat Inga Russu, psiholog, trainer în dezvoltarea abilităților sociale.

Această prezentare necesită JavaScript.

 


Proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) este implementat de A.O. „DEMOS” în parteneriat cu Asociațiile Obștești „Amici dei Bambini” și „Serdțe”, în cadrul programului „Sporirea Măsurilor de Încredere” (CBM IV), finanţat de Uniunea Europeană, co-finanțat de către Caritas Viena, Municipalitatea Viena și un donator privat din Europa.

24/07/2018 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: