Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Oamenii din sat mă respectă pentru munca mea! (Istoria Nadejdei)

IMG_2572

Cineva zicea că cel mai bun sfat în viaţă ţi-l dă frizerul: „Ţine capul sus!”

 

Nadejda, o tânără de 26 ani, mai întâi de toate, ea însăși a ridicat capul sus. A primit o bună doză de încurajare ca să depășească obstacolele care îi stăteau în calea visului său. Nici nu putea altfel, deoarece numele ei se traduce din rusă: Speranța.

Nadejda vroia să fie frizer încă din copilărie, dar situația financiară nu i-a permis continuarea studilor la o școală profesională. Nici cursurile de scurtă durată nu erau o soluție bună, deoarece activitatea de bază din care se întreținea toată familia era agricultura.  Nadea muncea din zori până în noapte mai întâi alături de părinți, apoi de soțul său, neavând nici bani și nici timp pentru a învăța.

 

Nu-mi pot imagina cum aș putea ține foarfecele în mâna și cum aș îndrăzni să fac o frizură cuiva… Însă dacă aș învăța, frica ar dispărea și aș fi mîndră să-mi văd clienții mulțumiți. O frizerie caldă, amenajată și bine mirositoare în locul muncii în câmp este mai mult decât un vis,   ne-a spus Nadejda atunci cînd am cunoscut-o pentru prima oară într-o sesiune de informare despre proiect, la primăria din sat.

 

Tânăra a fost admisă în proiectului „SVIS Moldova” și a beneficiat de servicii de informare, orientare profesională, program de training ș.a.

la practică

După absolvirea cursurilor profesionale, beneficiara a elaborat un plan de afacere, în baza cărui i-au fost procurate din proiect instrumente de lucru și produse cosmetice pentru activitatea de frizer.

IMG_0152

Nadejda a fost o beneficiară foarte motivată, de aceea a reușit prin intermediul proiectului nostru să-și atingă toate obiectivele pentru această perioadă de viață. Aceasta este părerea întregii echipe, exprimată de psihologul Viorica Orac.

Niciodată nu m-aș fi gândit că cineva îmi va oferi un suport gratuit! A fost o adevărată minune care mi-a schimbat viața! – exclama Nadea la ultima noastră întâlnire, când am vizitat-o la locul de muncă. Era mulțumită de satisfacția clienților săi. Femeia ne-a arătat venitul zilei care făcea parte dintr-un plan mai măreț pe care îl poartă în gând.

Această prezentare necesită JavaScript.

Oamenii o respectă pe Nadejda pentru munca ei, tânăra fiind un exemplu viu pentru alte femei din sat. Ne bucurăm și noi atunci când vedem beneficiarii noștri plini de satisfacție pentru schimbările pe care le producem împreună.

Adela Ivanov, Diana Hlopețchi-Preașca,

specialiști ai echipei SVIS-Nord.

 

Proiectul “Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) este implementat de Asociația Obștească ”Demos” în parteneriat cu asociațiile „Amici dei Bambini Moldova” și “SERDTE” (Bender). Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat de Caritas Viena, Municipalitatea Viena şi un donator privat din Europa.

 

26/02/2018 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: