Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

La pescuit… experiență

P71031-092721.jpg

„Înțelepții pescuiesc”, se zice din bătrâni… Am fost și noi la pescuit, peste Prut, pentru a aduna în cămară din ceia ce au mai bun vecinii noștri.

În perioada 30 octombrie – 2 noiembrie un grup constituit din 21 de specialiști din raionul Edineț au participat în vizita de studiu cu tema: „Familiarizarea cu experiența colegilor din România în orientare și consiliere vocațională în sistemul școlar”.  

Această vizită reprezintă o activitate în cadrul proiectului „Orientarea vocațională a elevilor din nordul Moldovei, faza a II-a, 2017-2018” implementat de Asociația Obștească „Demos” în parteneriat cu Direcția Educație a Consiliului Raional Edineț. Vizita în județul Suceava a avut drept obiectiv sporirea competențelor profesionale ale specialiștilor din instituțiile de învățământ preuniversitar prin familiarizarea cu cele mai bune practici în orientare și consiliere vocațională.

În activitate au participat Daniela Cotovițchi, specialist principal  al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; Liliana Samcov, coordonator proiect; Angela Moraru, specialist principal al Direcției Educație; psihologi școlari și diriginți din instituțiile de învățământ partenere: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Pan Halippa”, Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski”, Liceul Teoretic Gordinești, Gimnaziul Edineț și Gimnaziul Trinca, specialiști din AO „Demos”.

Din start participanții au vizitat Consiliul Județean Suceava, unde s-au familiarizat cu istoricul clădirii, structura Consiliului, instituțiile din subordine și schema de finanțare  a instituțiilor educaționale.

P71031-090534.jpg

P71031-0920181.jpgÎn cadrul vizitei tematice specialiștii au participat la activități desfășurate la Liceul cu Program Sportiv Suceava, unde au luat cunoștință cu cabinetul psihologului școlar, structura populației școlare, procedurile de lucru, sarcinile specialistului și problematici dominante în liceu, au asistat la lecții de orientare școlară și profesională în clasele a XI-a, moderată de diriginte și a VIII-a, moderată de psihologul școlar, care au demonstrat excelente activități practice cu elevii.

23262148_1599357160124311_169326285_o.jpg

La Colegiul Național „Ștefan cel Mare” psihologul instituției, Delia Dascălu, coordonatorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, a  susținut cu elevii clasei a IX-a o oră de orientare școlară și profesională, unde a prezentat rezultatele unui studiu realizat în rândul elevilor la tema: „Dificultăți de adaptare la intrarea într-un nou ciclu de învățământ” și a realizat cu elevii o activitate de autocunoaștere, prin aplicarea unor chestionare. Cu elevii din  clasa a XI-a Delia Dascălu a desfășurat o activitate specifică de orientare în carieră.

P71101-092426.jpg

După aceasta a urmat o activitate pentru elvevii ciclului liceal moderată de către Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, care a prezentat oferta educațională pentru traseul vocațional al elevilor interesați de a fi înmatriculați la instituții de profil mediu de specialitate și superior.

P71101-122543.jpg

O altă experiență împărtășită de colegii de la Suceava a fost vizita la sediul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, unde au fost prezentate rețeaua de cabinete, tipurile de servicii oferite, metode, tehnici și instrumente de lucru pentru realizarea activităților de orientare școlară și profesională, de către Maria Pavelescu directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, specialiștii Delia Dascălu, Lăcrămioara Plugariu și Tudor Catargiu. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost reprezentat de inspectorul pe învățământul special și special integrat, Ionel Dumistrăcel, care a familiarizat specialiștii din Edineț despre activitatea comisiei de orientare școlară din județ, implementarea Strategiei Naționale de Acțiuni Comunitare, diseminând bune practici din domeniu.

P71102-092133.jpg

Participanții s-au familiarizat cu cele mai bune practici din județ, au dezvoltat abilitățile profesionale, au lărgit orizontul de cunoaștere în aspect metodologic și al promovării serviciilor de orientare și consiliere vocațională, revenind acasă cu o motivație sporită pentru schimbări în sistemul școlar.

P71013-150602.jpg

A fost importantă participarea în vizita de studiu a specialistului principal  al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova Daniela Cotovițchi, care va raporta echipei ministeriale despre modelul de orientare vocațională promovat prin acest proiect, experiența specialiștilor din județul Suceava din care pot fi transferate și adaptate cele mai bune practici în orientare și consiliere vocațională în sistemul școlar al țării noastre.

În afară de activitățile preconizate în cadrul proiectului, participanții au vizitat Cetatea de scaun a Sucevei, mănăstirile Voroneț, Gura Humorului, Dragomirna, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și alte instituții de menire cultural-istorică.

P71031-094345.jpg

Proiectul „Orientarea vocațională a elevilor din nordul Moldovei, faza a II-a, 2017-2018” este implementat de Asociația Obștească „Demos” în parteneriat cu Direcția Educație a Consiliului Raional Edineț din sursele Caritas Viena.

Serviciul de presă 

Direcția Educație Edineț,

AO „Demos”

 

 

 

 

07/11/2017 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: