Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

27 specialiști din 5 raioane au vizitat Serviciul Integrare Socio-Profesională din Orhei

SVIS Orhei meetingLucrul în rețea presupune un efort considerabil din partea coordonatorilor însă are efecte considerabile și de lungă durată asupra membrilor acesteia. Datorită schimbului periodic de cunoștințe și experiență, cele 6 echipe multidisciplinare ce fac parte din rețeaua „SVIS-Moldova” (Serviciul Integrare Socio-Profesională) reușesc să-și îmbunătățească capacitățile de lucru cu beneficiarii, cunoscând noi realități și oportunități de colaborare.

Echipa SVIS Orhei a Asociației Umanitare ”Filantropia Creștină” și-a început activitatea în martie 2017 în cadrul proiectului „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS-Moldova). La 3 august 2017 echipa are deja ce povesti colegilor din alte 5 raioane, veniți în vizită pentru un schimb de experiență.

Echipa multidisciplinară SVIS Orhei, compusă din manager, asistent social, psiholog și jurist oferă un complex de servicii și activități care vin să sprijine tinerii dezavantajați în procesul de tranziție la viața independentă. Beneficiarii SVIS sunt tineri cu vârsta de 18-30 ani din raioanele Orhei și Rezina, care se includ în una din următoarele categorii: tineri orfani sau lipsiți de sprijin familial, tineri din familii social-vulnerabile, victime sau potențiale victime ale traficului de ființe umane, tineri reprezentanți ai minorităților etnice marginalizate, familii tinere social-defavorizate și tineri șomeri.

În doar jumătate de an de activitate, echipa SVIS Orhei a admis în serviciu 15 tineri din cele 2 raioane (8 din raionul Rezina și 7 din raionul Orhei). În urma unei evaluări minuțioase, ținând cont de capacitățile și aptitudinile tinerilor, a fost elaborat împreună cu fiecare beneficiar câte un Plan Individual de Servicii, care conține servicii de asistență psihologică, socială, juridică, educațională, formare profesională și suport la angajarea în câmpul muncii sau în lansarea unei activități economice. Primele rezultate ale echipei sunt deja vizibile: cinci tineri au fost înmatriculați și urmează cursuri de formare profesională la meseriile frizer, vânzător și stilist make-up; 2 tineri au fost ajutați să obțină patentă de întreprinzător pentru prestarea serviciilor foto, manichiură/ pedichiură. Alți  8 tineri au fost susținuți în procesul de angajare și au semnat contracte de muncă în calitate de tencuitor, cusătorese, educator, vânzător-consultant, paznic etc.

Mariana Staric, asistent social SVIS Orhei a menționat: ”…atunci când un tânăr vine dintr-o familie vulnerabilă și numeroasă, nu are resursele și sprijinul necesar ca să-și realizeze visul de a avea profesia dorită. Prin intermediul Serviciului Integrare Socio-Profesională am reușit să schimbăm multe destine și să ajutăm tinerii să-și realizeze visul pas cu pas…”.

Așa a fost și în cazul Soniei, unei tinere ambițioase, care nu a avut timp pentru sine și pentru viața personală, fiind impusă de circumstanțe să se maturizeze prea devreme, devenind și mamă și tată pentru cei doi frați ai săi. Din cauza situației financiare grele, nu a putut obține la timp o profesie și a început a munci de la vârsta de 16 ani. A lucrat ocazional în domeniul construcțiilor, atât în Moldova, cât și în Federația Rusă. Veniturile pe care le obținea erau cheltuite pe necesitățile primare ale fraților și mamei grav bolnave. După decesul ambilor părinți, Sonia a înțeles că trebuie să schimbe ceva în viața care până acum i-a oferit doar lecții dure.

Sonia are o pasiune pentru frezat, însă nu a avut posibilitatea să-și realizeze visul dcopilăriei e a deveni frizeriță. Datorită sprijinului echipei SVIS Orhei, Sonia frecventează cu pasiune și interes cursurile de frizer, urmând să fie angajată la o frizerie din oraș. Între timp, ea continuă să lucreze în calitate de zugrav pentru a-și putea asigura un trai decent. Din salariu, lunar își procură instrumente pentru frezat. Motivația ei de a deveni un bun specialist este mare și, respectiv, eforturile depuse de ea sunt pe măsură.

Istoria Soniei dar și multe alte istorii cu care s-au cunoscut colegii la SVIS Orhei au venit să confirme încă o dată pentru membrii rețelei că lucrul pe care îl fac este unul important și util, iar de profesionalismul lor depinde soarta unui om și viitorul unei țări.

În cadrul vizitei la Orhei a urmat a doua ședință a rețelei „SVIS Moldova”, la care Șefii Serviciului au prezentat rezultele, dificultățile cu care se confruntă, dar și au abordat soluții pentru ameliorarea unor situații dificile comune.

Proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) este implementat de A.O. „DEMOS” în parteneriat cu Asociațiile Obștești „Amici dei Bambini” și „Serdțe”, în cadrul programului „Sporirea Măsurilor de Încredere” (CBM IV), finanţat de Uniunea Europeană, co-finanțat de către Caritas Viena, Municipalitatea Viena și un donator privat din Europa.

 

 

 

04/08/2017 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: