Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Un final de proiect încă nu înseamnă un final de activitate

2016-11-23_115858-991S-a văzut ajuns în faza de finalizare proiectul „Oportunităţi pentru integrarea profesională a absolvenţilor Şcolilor Profesionale din Rîșcani și Ungheni”, realizat timp de 4 ani de Asociația Obștească „Demos”.

În parteneriat cu Școlile Profesionale din orașele Rîșcani și Ungheni, „Demos” a deschis și a dezvoltat două Centre de Consiliere în Carieră în cadrul acestor instituții. Centrele au eficientizat conecţiunea între comunitate şi Şcoala Profesională pentru o mai bună integrare socio-economică a absolvenților și au realizat toți indicatorii planificați.

Centrul de Consiliere în Carieră este o entitate subordonată Școlii Profesionale, care oferă elevilor un ansamblu de servicii:

 • de evaluare şi autoevaluare a personalităţii,
 • de consiliere şi orientare pentru carieră,
 • de training profesional în orientarea profesională a elevilor,
 • de mediere la integrarea profesională.

Cele două Centre de Consiliere în Carieră:

 • au contribuit la recrutarea abiturienţilor pentru continuarea studiilor în Şcoala Profesională,
 • au facilitat creșterea autonomiei și a responsabilității personale a tinerilor în căutarea unui loc de muncă prin formarea şi dezvoltarea abilităţilor de angajare,
 • au stabilit mecanisme de cooperare între Şcoala Profesională şi comunitate pentru realizarea practicii de producere a elevilor și angajarea în cîmpul muncii a absolvenţilor,
 • au sporit imaginea Şcolilor Profesionale în regiune,
 • au mărit numărul de abiturienți la sesiunile de admitere.

Specialiştii Centrelor de Consiliere în carieră au asistat 1042 din anii terminali ai Şcolilor Profesionale prin:

 •  Training-uri săptămînale de autocunaștere şi formare a abilităţilor de luare a deciziei privind cariera,
 • Informare despre evoluția pieții muncii, analiza ocupațională, posibilități de instruire și integrare în cîmpul muncii,
 • Consilieri psihologice şi de orientare în carieră, individuale și în grup,
 • Mediere în integrare la practica de producere și în angajare,
 • Participarea în organizarea și desfășurarea a 2 evenimente „Ziua Ușilor Deschise” în cadrul ȘP,
 • Întîlniri cu angajatorii autohtoni în cadrul a 4 Tîrguri a locurilor de muncă, organizate în parteneriat cu AOFM Ungheni și ATOFM Rîșcani.

Specialistii Centrelor au realizat o serie de materiale promoționale, care au sporit imaginea instituțiilor în regiune, iar ulterior și numărul elevilor înscriși la studii.

Proiectului Oportunităţi pentru integrarea profesională a absolvenţilor Şcolilor Profesionale din Rîșcani și Ungheni” este valoros prin efectele sale de lungă durată și anume:

 • Cca 80 agenți economici colaborează cu Școlile Profesionale și angajează anual la practica de producere peste 700 elevi,
 • Absolvenţii Şcolilor Profesionale sunt integraţi profesional, conform specialităţii obţinute, în Republica Moldova;
 • Tinerii deţin abilităţi sociale şi deprinderi de viaţă mai dezvoltate care le facilitează integrarea profesională şi socială;
 • Tinerii specialiști – absolvenți ai Școlilor Profesionale din Ungheni și Rîșcani micşorează numărul de migranţi moldoveni în căutarea unui loc de muncă peste hotare.

La 22 noiembrie 2016, în orașul Ungheni a fost realizată o activitate de evaluare a proiectului ”Oportunităţi pentru integrarea profesională a absolvenţilor Şcolilor Profesionale din Rîșcani și Ungheni”, în cadrul căreia au fost prezentate aceste rezultatele, iar participanții la masa rotundă s-au dat cu opinia despre eficiența și importanța proiectului și a Centrelor de Consiliere în Carieră.

Această prezentare necesită JavaScript.

Liliana Samcov, coordonatoare de proiect, a menționat că Centrul de Consiliere în Carieră este o inovaţie socială pentru Republica Moldova, care răspunde necesităţilor şi priorităţilor expuse în Strategia de dezvoltare a învăţămîntului vocaţional-tehnic 2013-2020.

Mircea Cherdivară, manager al Școlii Profesionale din or. Rîșcani, a dat o apreciere înaltă investiției Caritas Elveția în renovarea atelierelor școlii, însă deschiderea Centrului de Carieră, în opinia managerului, a produs o transformare remarcabilă în modernizarea școlii și în valorificarea potențialului uman, atît al specialiștilor instituției, cît și al elevilor. Datorită aceztui proiect, Școala Profesională din or. Rîșcani a făcut un salt în dezvoltare, deoarece am învățat să supraviețuim într-un mediu foarte concurențial, a remarcat M. Cherdivară. Cel mai elocvent ne vorbesc cifrele: rata de admitere în instituție în ultimul an a sporit cu 10%, fapt ce demonstrează imaginea sporită a școlii în regiune.

Vladimir Savin, manager al Școlii Profesionale din or. Ungheni, vede meritul acestui proiect în eficientizarea colaborării cu mediul de afaceri din regiune. Am reușit în doi ani să înlăturăm barierele de comunicare cu agenții economici și să spargem stereotipurile existente. S-au stabilit relații sănătoase între angajatori și elevii școlii integrați în practica de producere, iar ulterior angajați în cîmpul muncii în cadrul întreprinderilor de stat și private, a relatat managerul.

Elena Crăciun, reprezentantul „LEAR Corporation”, cel mai mare producător de textile din regiune, a încurajat colaborarea de prespecitvă a Școlii Profesionale cu întreprinderea, deoarece tinerii specialiști obțin la „LEAR” nu doar un loc de practică, apoi de muncă, dar și oportunitatea de dezvoltare personală și de avansare profesională.

Natalia Iepuraș, administratorul ZEL „Ungheni-Business”, a remarcat colaborarea eficientă cu Școala Profesională și a dat o înaltă apreciere activității Centrului de Consiliere în Carieră, deoarece acesta, în opinia administratorului,  sprijină tinerii în dezvoltarea personală, planificarea și dezvoltarea unei cariere de succes.

Elena Ermurachi, specialist principal al AOFM Ungheni, a recomandat specialiștilor centrelor să organizeze cît mai multe vizite la agenții economici pentru ca tinerii să vadă procesul de muncă, să comunice pe viu cu angajatorii, să cunoască cerințele acestora față de viitorii angajați.

La masa rotundă a participat un număr mare de beneficiari ai Centrelor de Consiliere în Carieră, care și-au expus opinia despre efectele activităților la care au participat și importanța lor pentru viitor.

Svetlana, elevă a ȘP Rîșcani: „La centru am învățat să nu mă tem de visurile mele, ci să le realizez. Am devenit mai încrezută și mai hotărîtă în luarea deciziilor”.

Pavel, elev al ȘP Ungheni: „Cel mai valoros lucru pe care l-am învățat a fost acel de a mă prezenta la un interviu de angajare, de a mă promova și ca tînăr specialist și ca personalitate. La training-urile centrului m-am simțit altfel decît la ore: liber, încrezut în sine, apreciat ca persoană inedită”.

Dionisie, elev al ȘP Rîșcani: „Am învățat să fiu sigur că sunt un specialist așteptat de angajator”.

Constantin Stratulat, director al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, a menționat faptul că proiectul a venit la momentul oportun și a facilitat nu doar colaborarea intersectorială pentru angajarea tinerilor, dar și ceea ce este foarte important –  a facilitat dezvoltarea tinerilor, viitori specialiști.

Rodica Lupu, președinta „Agroindsind” Ungheni, a apreciat înalt investiția proiectului în factorul uman și în stabilirea unei colaborări eficiente în vederea angajării tinerilor. Președinta a evidențiat Tîrgurile Locurilor de Muncă, realizate de Centrul de Consiliere în Carieră în parteneriat cu ATOFM, care au demonstrat efecte pozitive prin rezultate concrete de angajare a tinerilor.

Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni le-a dorit tinerilor să învețe continuu, să se cunoască pe sine, să-și găsească rostul și locul în viață. Piața de astăzi cere dur produse de calitate și de noi, pedagogii, depinde cum vor fi viitorii specialiști, care vor aduce aceste produse în folosul consumatorului exigent, a remarcat Iulia Pancu. Centrul de Consiliere în Carieră din Școlile Profesionale din  Rîșcani și Ungheni reprezintă un model de bune practici transferabil, care poate fi ușor preluat de către orice instituție de învățămînt vocațional-tehnic.

Ghenadie Cojocaru, reprezentat Caritas Elveția în Republica Moldova, a mulțumit echipei proiectului, consilierilor centrelor, managerilor Școlilor Profesionale, tuturor celor care au contribuit la implementarea proiectului, pentru munca depusă și rezultatele cu care s-a ajuns la final. Caritas Elveția se retrage din Moldova după 8 ani de activitate, în speranța că aceste două centre vor funcționa eficiant în continuare și vor aduce beneficii tinerilor și comunității, a concluzionat reprezentantul instituției donatoare.

La masa rotundă de evaluare a proiectului au participat aproape 40 reprezentanți ai instituțiilor de învățămînt tehnic-vocațional, ai mediului de afaceri, APL, ATOFM, ONG, mass-media, beneficiari ai Centrelor de Consiliere în Carieră.


Proiecul „Oportunităţi pentru integrarea profesională a absolvenţilor Şcolilor Profesionale din Rîșcani și Ungheni”, a fost implementat de Asociația Obștească „Demos” în cadrul Strategiei Cartias Elveţia pentru Republica Moldova, finanţat de Caritas Elveţia din sursele Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională şi a Fundaţiei Leopold Bachmann.  


Persoana de contact: Viorica Orac, mentor al Centrelor de Consiliere în Carieră. Tel.:0246 24018, 069681100


logo_donatori

23/11/2016 - Posted by | Ştiri | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. Mult succes in continuare!

  Apreciază

  Comentariu de Elena | 24/11/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: