Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Toamna se numără bobocii

Calendar exterior - копия.jpg

În toamna aceasta proiectul „Abilitarea socio-economică a tinerilor” a dat roade bogate. După o muncă de un an și jumătate putem constata cu satisfacție profesională schimbările pe care le-a produs acest proiect în viețile a 60 tineri din nordul țării.

Iată rodul muncii noastre:

 

 • 60 tineri orientaţi vocaţional (teste și consiliere individuală pentru identificarea intereselor profesionale);

 • 60 tineri au format şi dezvoltat abilităţi sociale  (training);

 • Colaborare eficientă cu 17 instituţii specializate în formare și reconversie profesională;

 • 60 tineri mediați pentru formare de scurtă durată, din ei:

  • 51 tineri au beneficiat de achitarea contractelor de studii;

  • 60 tineri au beneficiat de burse de studii;

 • 60 tineri au absolvit cursuri profesionale la 16 specialități;

 • 60 tineri au stabilit traseul de integrare profesională și au dezvoltat abilităţi de angajare (consiliere individuală, training tematic);

 • 31 tineri au obținut Patenta de Întreprinzător;

  32 tineri au beneficiat de start-up;

 • 33 tineri desfășoară o activitate generatoare de venit și dețin  independență economică;

 • 26 tineri s-au integrat în cîmpul muncii, conform specialității obținute (1 tînăr este înrolat în rîndurile Armatei Naționale);

 • Colaborare eficientă cu 26 agenți economici în integrarea profesională a tinerilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Doar două dintre 60 istorii de succes postăm în continuare. Dacă ar fi să le publicăm pe toate, nu ne-ar ajunge spațiu de stocare pe pagină 🙂

Bucurați-vă împreună cu noi pentru acești tineri!

Astăzi muncesc și sunt mîndru de mine!

Nicolae era un tînăr modest și simplu, cu idei realiste, dar din păcate, cu posibilități reduse de a le da viață. A aflat despre proiect de la verișorul său. S-a adresat, avînd mari dubii, dar, totuși, cu interes și speranță. Punea multe întrebări, gen: care este interesul echipei noastre să-i achităm studiile, să-i oferim  bursă, la ce procente, cînd trebuie să întoarcă banii etc. A trebuit ceva timp ca Nicolae să înțeleagă că nu este un credit sau o escrocherie, ci un proiect social, prin care ajutăm tinerii să depășească dificultățile vieții și să-și constituie o carieră.

Ne-a mărturisit despre faptul că situația precară din familie și starea sănătății nu i-au permis tînărului să facă studii profesionale. Cu mari rezerve, a semnat contractul pentru a participa în program.  Apoi ne-am întîlnit mai des: am făcut cu tînărul orientare și consiliere profesională, am identificat împreună cursurile de scurtă durată și mai departe totul depindea de Nicolae. 

Rezultatul nu era mult de așteptat. Tînărul a absolvit cursurile cu calificarea „Electro-sudor la sudarea manuală”, categoria IV. Nicolae este satisfăcut de performanțele sale. Pentru a se angaja în cîmpul muncii,  a fost  insistent și a bătut la multe uși. Peste două luni a fost angajat în calitate de sudor la o gospodărie țărănească din satul natal. Ne-a prezentat o copie de pe contractul individual de muncă și asa cum prevede proiectul, a beneficiat de cofinanțare la salariu timp de două luni.

„Sunt mulțumit de faptul că am decis să particip în Program, să obțin meseria mult dorită. Astăzi muncesc și sunt mîndru de mine”, zice Nicolae cu demnitate.

Cu încurajare și încredere

Ala și Elena, doua  prietene din aceiași localitate, s-au adresat pentru participare în proiectul „Abilitarea Socio-Economică a Tinerilor” cu un plan bine  gîndit. Fetele își doreau să facă studii de masor, să obțină o calificare și să lanseze împreună o afacere.

Ne-au spus la prima noastră întîlnire că ne cunosc din povestirile femeilor din sat participante în programul „Femeile Acționează și Cîștigă”. S-au adresat cu multă încredere,  ca să fie îndrumate și orientate pentru realizarea planurilor profesionale.   

Elena este mamă singură cu copil mic. Ala – din familie cu mulți copii, tatăl cătreia este cu grad de  invaliditate. Nici bani, nici oportunități. Tinerele au benefiat de servicii sociale, psihologice și juridice, au participat activ la tainingurile de dezvoltare personală, de constituire a activității economice. Apoi au făcut studii pe care le-au finisat cu succes. Din economiile făcute din burse, fiecare din ele a reușit  să-și procure polița obligatorie de asigurare medicală.

 O etapa destul de dificilă pentru fete a fost închirierea unui cabinet. Patru  luni a durat procesul de obținere a  contractului de chirie și a autorizației de la Primărie pentru activitatea economică.  Avînd documentele la mâna, au primit patentă de întreprinzător pentru prestarea serviciilor de masor. Grație proiectului, tinerele au beneficiat și de ajutor material pentru procurarea mobilierului, a inventarului și produselor necesare pentru prestarea calitativă a serviciilor. Astăzi Ala și Elena muncesc, își promovează afacerea, fapt ce le sporește numărul clienților.

„Va mulțumim enorm pentru tot ajutorul acordat! Vă apreciem pentru și  inițiativele Dvs,  pentru încurajarea tinerilor și încredere pe care le-o dați!”

Proiectul „Abilitarea socio-economică a tinerilor” a fost implementat în perioada iulie 2015-septembrie 2016 de Asociația Obștească „Demos” din sursele unui donator din Europa.
Acest proiect reprezintă o componentă a Serviciului Integrare Socio-Profesională a Tinerilor.

03/10/2016 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: