Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

ORIENTAREA VOCAȚIONALĂ A ELEVILOR A DEVENIT O NECESITATE

535Un om se poate considera fericit doar atunci, cînd îşi identifică şi valorifică la maxim vocaţia. Şi cît de necăjit este acel, ce îşi face munca, de parcă şi-ar ispăşi silnic pedeapsa. Pentru a găsi cele mai bune soluţii în susţinerea elevilor în explorarea sine-lui şi stabilirea unui traseu vocaţional de succes, şi-au segregat eforturile specialiştii din domeniul educaţiei şi societatea civilă din raionul Edineţ.

Un proiect-pilot axat pe orientarea vocațională a elevilor din nordul Moldovei îl implementează în prezent Asociația Obștească ”Demos” în parteneriat cu Direcția Educație a Consiliului Raional Edineț.

În proiect participă trei instituții de învățămînt preuniversitar din raion: Liceul Teoretic Gordinești, Liceul Teoretic ”Pan. Halippa” și Gimnaziul “Grigore Vieru”, Edineț.

Prin intermediul proiectului AO ”Demos” își propune să contribuie la eficientizarea interacțiunii între sistemul educațional, economia reală și piața muncii. Astfel, instituțiile nominalizate beneficiază de sprijin în procesul de modernizare a școlii, în dezvoltare a resurselor umane și tehnico-materiale, prin studierea şi adaptarea bunelor practici din țările europene dezvoltate.

Scopul proiectului constă în facilitarea orientării vocaționale a elevilor din clasele terminale gimnaziale și a tranziției de la un nvel de școlarizare la altul: de la treapta gimnazială la cea liceală sau la educația tehnic-vocațională.

Beneficiarii proiectului sînt 44 de elevi din clasele a IX-a din cele 3 instituții de învățămînt menționate. Totodată, beneficiază de activităţile proiectului un grup de specialiști din sistemul educațional din raionul Edineț: psihologi şcolari, diriginți, specialiști din cadrul Direcției Educație a Consiliului Raional Edineț, pentru consolidarea capacităților profesionale.

Pînă la momentul actual au fost realizate o serie de activităţi:

  • a fost elaborat un set de instrumente de lucru pentru psihologi şi diriginţi, precum şi Caietul elevului, menit să ajute elevul în găsirea unor răspunsuri legate de viitoarea carieră,
  • 8 specialiști din sistemul educațional şi-au consolidat competenţele în orientare şi consiliere vocaţională a elevilor, în cadrul unui workshop,
  • 45 elevi au participat la Şcoala de Vară “AVIS”, realizată în cadrul Centrului social „Alternativa”, la care au dezvoltat abilităţi sociale, deprinderi de viaţă şi au explorat variata palitră a lumi profesiilor,
  • 3 cabinete de consiliere psihologică din instituţiile-partenere au fost dotate cu echipament modern,
  • 14 specialişti au beneficiat de o vizită la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, în care timp de 3 zile s-au familiarizat cu experienţa colegilor din România în orientare şi consiliere vocaţională în sistemul şcolar,
  • Specialiştii din instituţiile partenere au realizat evaluarea aptitudinilor elevilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

La etapa actuală echipa proiectului lucrează la crearea unei biblioteci metodice, după care vor urma consilieri individuale și în grup, traininguri de orientare vocațională în cadrul orelor di dirigenţie. Psihologii şi diriginţii din instituţiile partenere vor beneficia de asistență consultativă a specialiştilor în acordarea serviciilor calitative de orientare și consiliere a elevilor.

La finele proiectului, diriginţii, împreună cu psihologii vor realiza evaluarea elevilor, pentru a identifica progresele obţinute de către aceştea în valorificarea traseului vocaţional.

Proiectul-pilot “Orientarea vocațională a elevilor din nordul Moldovei” este realizat în perioada aprilie 2015 – septembrie 2016, cu suportul financiar oferit de Caritas Viena.

30/11/2015 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: