Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava specialiştii din raionul Edineţ s-au familiarizat cu experiența colegilor români în orientare și consiliere vocațională în sistemul școlar.

IMG_0097În peroada 11-13 noiembrie, un grup constituit din 14 specialiști din sistemul educațional s-au bucurat de familiarizarea cu o inedită experienţă profesională.

Activitățile ce vizează orientarea școlară și vocațională s-au desfășurat la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind coordonate de către Delia Dascălu, psiholog şcolardin această instituţie. În cadrul celor 7 sesiuni reprezentanții raionului Edineț sa-u cunoscut cu modelul de orientarea şcolară şi vocaţională în şcolile din România, au beneficiat de activități tematice în clasele a VII-a ”Preorientarea în carieră”; clasa a VII-a ”Testare aptitudinală de grup în clasa a VIII-a” Finalizarea demersurilor de evaluare pentru orientarea școlară; „Influența trăsăturilor de personalitate asupra alegerii mediilor de muncă” în clasa a XI-a, „Orientare personalizată în carieră pentru studii în străinătate”.

În cadrul vizitei, grupul a făcut cunoştinţă cu echipa managerială, istoricul instituţiei, care marchează peste 150 ani, cu excepţionala bibliotecă a colegiului, care cuprinde cel mai mare fond de carte veche din Moldova.

„Personalul didactic din Suceava este foarte bun, căci toţi profesorii sunt ieşiţi de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe din Viena şi sunt români…; liceul din Suceava ar fi menit să devină un foarte bun, dacă nu cel mai bun, institut secundar românesc.”

Mihai Eminescu

Binemeritată este imaginea Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava drept cea mai prestigioasă instituţie de învaţământ liceal din judeţ. Acest fapt l-au confirmat discipolii acestui, printre care se numără personalităţi marcante ale culturii româneşti, precum folcloristul Simion Florea Maerian, compozitorul Ciprian Porumbescu, criticul literar Dimitrie Păcurariu, scriitorul Mircea Radu Iacoban, academicianul Cristofor Simionescu, profesor doctor docent Nicanor Mânecan, scriitorul şi profesorul Norman Manea, recentul candidat la premiul NOBEL etc.

Faima instituţiei actualmente o duc elevii acesteia, luînd premii naţionale şi internaţionale la diverse probe, atît academice, cît şi de literatură şi artă.

Deci, participanţii Galina Musteață – șefă a Direcției Educație a CR Edineț; Angela Moraru și Natalia Șevciuc, specialiști ai Direcției Educație; psihologii școlari ai instituțiilor-partenere din proiect, directori adjuncți pentru educație, diriginți, specialiști din cadrul organizațiilor societățiilor civile, au avut o mare ocazie de a învăţa lucruri bune de la cei mai buni.

Rezlultatele vizitei au corespuns aşteptărilor participanţilor, deoarece:

 • Subiectele studiate şi discutate au fost axate pe orientare şi consiliere vocaţională, subiecte de interes major pentru grup;
 • Activităţile au fost relevante pentru dezvoltare profesională;
 • Participanţii au obţinut informaţii şi competenţe noi, au intrat în posesia unor metode şi materiale de lucru noi;
 • Au cunoscut o experienţă nouă, au dezvoltat propria experienţă;
 • Programul vizitei a dat răspuns la multe întrebări profesionale;
 • Întîlnirile şi discuţiile au fost motivante pentru dezvoltare profesională.

Au fost foarte bine apreciate de către grupul de specialişti moldoveni sfaturile profesioniste ale psihologului Delia Dascălu pentru realizarea unei consilieri vocaţionale de succes.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lecţii învăţate de către participanţi în urma vizitei:

 • Stilul de relaţionare elev-profesor, profesor-profesor în Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” este demn de urmat în instituţiile şcolare din R. Moldova;
 • Am conştientizat necesitatea de schimbare a metodelor de lucru actuale, a accentelor, care trebuie puse atît în managementul instituţiei şcolare, cît şi în munca psihologilor şcolari şi a diriginţilor;
 • Este necesară actualizarea Regulamentelor instituţiilor şcolare, elaborarea Strategiilor de dezvoltare;
 • Trebuie să învăţăm să ne promovăm instituţiile şi ofertele educaţionale;
 • Este necesar de elaborat un set de recomandări pentru psihologii şcolari din raionul Edineţ în consilieri individuale şi de grup;
 • Este foarte importantă munca în echipă pentru un rezultat durabil. La acest capitol mai avem de lucrat;
 • În practica psihologului şcolar este absolut necesară platforma de teste, utilizată de către Delia Dascălu. Instruirea psihologilor pentru obţinerea licenţei şi achiziţia platformei devine o necesitate stringentă.
 • Psihologii şcolari sunt actori foarte importanţi într-o instituţie liceală, specialiştii noştri trebuie să-ţi dezvolte competenţele profesionale continuu.
 • Cooperarea între specialişti în cadrul unei instituţii este foarte importantă în procesul de orientare şcolară a elevilor.

La finalul vizitei, participanţii şi-au împărtăţit unele impresii:

 „Echipa Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” este una profesionistă, care munceşte calitativ şi cu abnegaţie, urmînd un crez comun: binele copilului.”

 „Doamna psiholog Delia Dascălu este o comoară pentru participanţii la vizita de familiarizare.”

 „La „Ştefan cel Mare” lucrează un colectiv primitor, receptiv, prietenos, orientat spre deschidere şi colaborare.”

Cineva menţiona că o bară ridicată sus nu este un obstacol, ci o înălţime la care trebuie să tinzi. Noi am văzut-o şi ne-am familiarizat cu o experienţă excepţională, care ne motivează să tindem spre acel indicator de performanţă, care l-au împărtăşit cu noi colegii din Suceava.

Material pregătit de

Angela Moraru, specialist principal al Direcţiei Educaţie a Consiliului Raional Edineţ,

             Liliana Samcov, coordonatoare de proiect.

30/11/2015 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: