Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

“Fie pâinea cât de rea, tot mai bună în ţara ta”

IMG_2391Părinţii Dinei, ca şi mulţi alţii din zonele rurale ale Moldovei afectate de sărăcie,  nu au avut bani să-i ofere fiicei posibilitatea de a face o meserie. După 9 clase, fata a muncit la pămînt, de rînd cu părinţii şi sora mai mare, neştiind altă viaţă, decît acea de la ţară. Rareori, în ajun de sărbători mari, fata venea împreună cu părinţii şi sora sa la piaţa din Edineţ ca fetele să-şi alegă o haină, deşi modestă, dar nouă.

Dina s-a căsătorit cu un băiat din sat, harnic, dar tot atît de nevoiaş ca şi ea. Şi, după cum se întîmplă de obicei, din două sărăcii mici s-a format una mare. Soţii au doi copii, unul dintre care e cu probleme de sănatate şi are nevoie de îngrijire şi tratament periodic.

Bărbatul Dinei munceşte pe o maşină agricolă la liderul din sat, din zori pînă în noapte, ca la ţară. Însă banii pe care îi aduce în familie nu ajung nici pentru cele mai elementare necesităţi. Dacă vă puteţi imagina în secolul 21 patru generaţii trăind într-o casă, aceasta ar fi situaţia Dinei: mama-văduvă în etate, sora divorţată, cu doi copii, şi familia ei: 4 guri. Şi la otate aceste femei doar două braţe de bărbat la casă…

Dacă nu ar fi copilul bolnav, demult ar fi plecat Dina peste hotare, ca într-un fel să rezolve situaţia materială a familiei. Însă totul este de la Dumnezeu, şi boala copilului, de asemenea. De altfel, cine ştie, rămîneau fetele fără grija mamei, ca şi alte semene din sat. Dina a auzit despre proiectul “Serviciul de Consiliere în Carieră a tinerilor defavorizaţi” de la asistentul social din localitate. S-a adresat la “Demos” cu rugămintea de a fi susţinută în achitarea cursurilor profesionale de croitor. De mică îi plăcea să coase şi doar la 32 ani a avut şansa de a învăţa meseria îndrăgită.

Femeia zice că, participînd în proiect, a cîştigat un bilet de loterie fericit. N-ar fi cezut niciodată ca cineva să-i achite cursurile, ba chir să-i procure maşină de cusut, surfilator şi instrumentele necesare pentru lucru! Dina exclamă cu satisfacţie, că această meserie e numai bună pentru ea: şi acasă poate să stea, alături de familie, şi un ban să cîştige! Tînăra a frecventat activităţile din proiect, la care a dezvoltat abilităţi sociale şi deprinderi de viaţă. A fost o beneficiară deosebit de disciplinată şi sîrguincioasă, de aceea a sustinut bine examenele teoretic şi practic. Astăzi are comenzi de la oamenii din sat şi lucrează la domiciliu, în bază de patentă de întreprinzător. Dina este foarte mulţumită de venitul cîştigat prin munca sa şi în deosebi de posibilitatea de a fi alături de familie. “Fie pâinea cât de rea, tot mai bună în ţara ta”,  zice femeia, mulţumită de sprijinul oferit de proiect. “Dacă mi-aţi spune, cine a dat bani pentru ca să învăţ şi să pot lucra, m-aşi ruga la Dumenzeu pentru el!”

Proiectul “Serviciul de Consiliere în Carieră a tinerilor defavorizaţi din Moldova” a fost implementat în perioada noiembrie 2013 – octombrie 2014 de către Asociaţia Obştească “Demos” cu sprijinul unui donator extern.

Din principii de confidenţialitate solicitate de donator, noi nu îl nominalizăm. El susţine tinerii vulnerabili din Moldova creştineşte, fără a se face auzit.  

20/10/2014 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: