Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Să vezi, să crezi şi să înveţi!

DSCN8768Nimic nu trece fără urmă, zice înţelepciunea biblică. Nu vor rămâne fără urmă şi acele 4 zile de întâlniri şi discuţii cu specialiştii din instituţii sociale, ONG-uri şi APL din România şi Polonia, de care s-au bucurat 10 reprezentanţi din administraţia publică locală de la Bender şi Tiraspol, profesionişti din Serviciul Integrare Socio-Profesională a tinerilor din ONG-urile partenere „Demos” (Edineț) şi „Serdte” (Bender). Această vizită de studiu a fost organizată cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD în cadrul Programului Susținerea Masurilor de Promovare a Încrederii.

În perioada 23-27 iunie 2014, grupul nostru a vizitat Baia Mare (România) şi Voievodatul Lublin (Polonia), unde s-a familiarizat cu cele mai bune practici în cooperarea intersectorială pentru integrarea socială a tinerilor defavorizaţi şi realizarea proiectelor sociale.

Vizitele în cele 12 organizaţii obşteşti şi de stat au dat un impuls enorm participanţilor pentru a prelua practicile europene în susținerea tinerilor, care s-au întors acasă cu cele mai frumoase impresii despre serviciile sociale din ţările vecine, profesioniştii, care lucrează cu şi pentru tineri, relaţiile şi colaborarea eficientă dintre ONG-uri şi administraţia publică.

 „Fiecare dintre noi era plin de aşteptări. Însă ceea ce am văzut în România şi Polonia a depăşit orice aşteptare! În centrul „Pentru Voi” din Baia Mare am făcut cunoştinţă cu un program de informare, consiliere şi formare profesională pentru tineri defavorizaţi, realizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei al României.  Această experienţă ne inspiră să o transferăm adaptată la condiţiile noastre pentru a aborda în mod holistic problemele de integrare socială a tinerilor”, îşi împărtăşeşte impresiile Victoria Burlaca, asistent social din echipa Fundaţiei de Binefacere „Serdte” din Bender.

Diana  Hlopeţchi-Preaşca, asistent social din AO „Demos” zice că cel mai impresionant model, în opinia ei a fost Centrul educaţional pentru minore, care realizează un program amplu de reintegrare socială a fetelor de 13-18 ani aflate în conflict cu legea: „Încăperile centrului, deşi modeste ca anturaj, sunt decorate cu lucrările beneficiarelor, îndeplinite cu o deosebită acurateţe şi creativitate.  Fetele sunt mereu în activitate: frecventează şcoala comunitară, gătesc, fac menaj, învaţă arta culinară, modelează, formează şi dezvoltă cu sprijinul specialiştilor deprinderi de viaţă. Este demnă de toată admiraţia abordarea profesionistă fata de beneficiarele din această instituţie cu regim special! După ce pleacă din centru, fetele sunt monitorizate de către specialişti pentru a fi siguri că viaţa acestora s-a îmbunătăţit şi fostele beneficiare sunt integrate socio-profesional.”  

„Programul vizitei a fost informativ, consistent şi divers. Fiecare întâlnire, fie cu reprezentanți ai administraţiei Voivodatului Lublin, fie cu reprezentanții centrelor de tineret, purta o amprentă deosebită, caracterizată prin spirit de echipă şi devotament pentru ideile şi principiile puse în aplicare la locul de muncă. Vreau să menţionez vizita la Centrul Multifuncţional Educaţional-Tutelar „Pogodny Dom” din Lublin, realizat sub forma a 6 familii, cu apartamente autonome, amplasate într-un complex al fostei case-internat.  Specialiştii Centrului combină sarcini de intervenție și de socializare, creând  o atmosferă apropiată mediului familial, oferindu-le copiilor un sentiment de siguranță și apartenență.  Câtă dedicaţie şi muncă depun specialiştii, pentru ca cei 78 copii şi adolescenţi să nu să se simtă abandonaţi şi excluşi! Copii sunt trataţi cu grijă şi dragoste, fapt care l-am simţit din relaţiile dintre director şi discipolii săi”,mărturiseşte Galina Burlaca, preşedintă a Fundaţiei de Caritate „Сердце”, care realizează Serviciul Integrare Socio-Profesională din Bender.

În cadrul vizitei, participanţii au avut oportunitatea de a prelua modele eficiente de comunicare şi de colaborare intersectorială. Aceasta le va permite pe viitor să realizeze un transfer de bune practici în susținerea tinerilor defavorizați aplicate în România şi Polonia şi să le adapteze pentru activitatea organizaţiilor sale.

Pentru reprezentanţii din APL au fost interesante şi utile modelele de guvernare locală democratică şi transparentă, aplicate în Polonia.

Schimburile de contacte şi relaţiile de colaborare stabilite între echipele FB „Serdte”, AO „Demos”, ONG-uri din Polonia şi România au încurajat participanţii pentru trasarea planurilor de perspectivă pentru viitor.

Un rezultat important al acestei vizite reprezintă şi relaţiile strânse formate între funcționarii din APL Bender şi Tiraspol şi echipa FB „Serdte”, pentru facilitarea dezvoltării Serviciului Integrare Socio-Profesională. Comunicarea şi cunoaşterea mai profundă a specificului lucrului în asociaţie a facilitat încrederea mai mare a reprezentanţilor APL în capacităţile şi posibilităţile ONG-urilor, şi anume a FB „Serdte” pentru realizarea schimbărilor sociale pe malul sting al Nistrului. Iar echipele-partenere FB „Serdte” şi AO „Demos” în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului, şi-au consolidat relaţiile, bazate pe încredere şi bună înţelegere.

Un rol important în organizarea vizitei de familiarizare în Polonia a jucat Fundaţia Iniţiativelor Manageriale din Lublin, partenerul AO „Demos” în realizarea activităţii, care a pregătit un program adecvat necesităţilor participanţilor şi obiectivelor propuse.

 Consider că vizita de familiarizare şi-a realizat obiectivele şi poate fi caracterizată drept activitate cu impact semnificativ pentru participanţi”, concluzionează Liliana Samcov, coordonatoare a proiectului „Susţinerea tinerilor social-vulnerabili din Transnistria în integrarea socio-profesională”,implementat de Asociaţia Obştească „Demos” (Edineţ) în parteneriat cu  Fundaţia de Binefacere „Сердце” în perioada noiembrie 2013 – septembrie 2014, cu asistenţa financiară a Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

__________________________________________________________________________________________

Această informaţie este un produs realizat de Asociaţia Obştească „Demos” în cadrul proiectului „Susţinerea tinerilor social-vulnerabili din Transnistria în integrarea socio-profesională”.  Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

02/07/2014 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: