Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

O fereastră deschisă pentru Maria spre lumină

DSCN8428Sunt peste 10 ani de cînd lucrez alături de echipa mea cu tinerii defavorizaţi din Moldova pentru a-i ajuta să aibă un loc de muncă şi un trai mai decent. Şi întotdeauna am avut fericirea să comunic cu oameni generoşi, care în activitatea sa de zi cu zi depun efort pentru ca moldovenii să aibă o viaţă mai demnă. Împreună am reuşit să ajutăm peste 1000 de tineri din nordul Moldovei să iasă din sărăcie cumplită şi să înţeleagă că vor şi pot trăi mai bine.

Beneficiarii noştri sunt tineri orfani, familii în situaţii dificile de viaţă, părinţi solitari cu copii minori la întreţinere, femei tinere – victime ale traficului de fiinţe umane şi a violenţei în familie. Pe toţi aceştea îi uneşte sărăcia, umilinţa, marginalizarea şi lipsa unei speranţe.

Situaţia mamei pe nume Maria, originară din raionul Ocniţa, era mult mai dificilă decît a acelora pe care i-am ajutat pînă acum. Este o tînără orfană care a crescut la casa de copii. După şcoala profesională şi-a întîlnit prima dragoste şi a creat familia, la care a rîvnit de mică. Îşi dorea din tot sufletul ca fetiţele ei să trăiască alături de mama şi tata. Însă în viaţă nu totul e aşa cum vrei: violenţa soţului şi presiunile socrilor, care făceau abuz de alcool, au împins-o pe Maria afară cu doi copii în braţe. A revenit la casa părintească din sat cu două traiste cu hăinuţe ale copiilor. Acolo, în condiţii dezastruoase locuia unica fiinţă apropiată – fratele său.

Nemulţumirea fratelui incurabil bolnav, care avea nevoie de linişte şi lipsa celor mai elementare condiţii pentru a supravieţui o iarnă au adus-o pe Maria în toiul toamnei 2013 la  Centrul social „Alternativa” din Edineţ. În cinci luni de plasament multe a avut de făcut şi de gîndit. A învăţat să-şi îngrijească fetele şi să le educe, a dezvoltat deprinderi de viaţă independentă, a înţeles că doar ea este responsabilă de viaţa sa şi a copiilor, a conştientizat că întorcerea la soţul agresiv este imposibilă şi că de acum înainte poate miza doar pe sine şi pe Dumnezeu.

De la 1 martie 2014 Maria s-a întors la fratele său acasă şi s-a apucat de treabă: a început să îmbunătăţească condiţiile de trai, a înmatriculat-o pe fiica mai mare la creşa-grădiniţă din sat.

Credea că de acum poate munci şi trăi liniştit. Dar nu era de unde: casa părintească, fiind deosebit de avariată, prezenta mai mult un pericol pentru viaţă decît un adăpost sigur, iar fetiţele Mariei se puteau pomeni în orice clipă sub dărîmituri!

Această prezentare necesită JavaScript.

Unica soluţie de a susţine această familie era procurarea unei locuinţe în satul de baştină sau în cel din vecinătate. Evident, că fără ajutorul oamenilor de bună credinţă acest lucru era greu de realizat. Am apelat la unii politicieni, la organizaţii filantropice, la autorităţile locale. Am făcut şi un apel către oamenii de rînd. Eram sigură că puţin cîte puţin, vom putea acumula suma necesară de cca 25 mii lei pentru procurarea unei căsuţe.

Nu a venit de la nicio organizaţie sau om politic vre-un răspuns, ba chiar nici un apel telefonic pentru verificarea informaţieii nu a parvenit. Însă Dumnezeu cu toţi face minuni. O simplă familie cu mulţi copii, cu venituri modeste, dar cu suflet mare a găsit-o pe Maria şi ia- propus ca donaţie casa părintească din sat. Din principii creştine, familia a rugat să nu facem public numele său.  Respectăm cu înţelegere acest principiu de facere a milosteniei şi le mulţumim din suflet!

Maria mai mult de o lună nu putea să înţeleagă că acest lucru s-a întîmplat anume cu ea, avea teama că e o glumă, că va veni la acea casă cu fetiţele, iar peste ceva timp va fi alungată afară. Am încercat să o convingem că asemena lucruri frumoase se întîmplă pe lume, că mai sunt oameni, care fac fapte bune fără a cere ceva în loc.

Astăzi Maria îşi repară locuinţa, are grijă de grădină, se găndeşte să propure cu timpul o capră ca să aibă în fiecare zi lapte pentru fetela sale. Evident, că mai are nevoie de ajutor. Asistenţii sociali, echipa noastră, oamenii din sat – toţi ne străduim ca această familie să pornească o viaţă nouă plină de speranţe.

Casa nouă a Mariei e plină de lumină, deoarece şi-a îndreptat ferestrele spre soarele bunătăţii şi a încrederii în ziua de mîne!

DSCN8435

26/06/2014 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: