Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Start în carieră pentru aproape 40 tineri

Копия DSCN8375O soluţie potrivită pentru reducerea dificultăţilor de integrare profesională a tinerilor este ghidarea complexă în carieră. Anume aceasta oferă tinerilor vulnerabili, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii, un nou proiect al echipei „Demos”. Bineînţeles, succesul proiectului are o precondiţie importantă: implicarea activă a tinerilor în realizarea scopurilor personale,  stabilite împreună cu specialiştii noştri.

Ghidarea în carieră este un program complementar Serviciului Integrare Socio-Profesională. Integrate, acestea reprezintă o abordare holistică a problemelor tinerilor defavorizaţi,  urmărind  scopul de îmbunătăţire a calitatăţii vieţii tinerilor.

Serviciul Ghidare în Carieră a tinerilor în dificultate este implementat de Asociaţia „Demos” în perioada noiembrie 2013-octombrie 2014 şi contribuie la următoarele:

  • crearea condiţiilor pentru dezvoltarea tinerilor în dificultate,
  • prevenirea migraţiei ilicide peste hotare în căutarea unui loc de muncă şi a traficului de fiinţe umane,
  • asigurarea şanselor egale la servicii educaţionale şi sociale de calitate.

Programul oferă tinerilor defavorizaţi din raionul Edineţ oprtunităţi mai bune pentru incluziune socială prin integrare în cîmpul muncii şi activitate antreprenorială.

Specialiştii  pun un deosebit accent pe formare a competenţelor profesionale, de aplicare a normelor de convieţuire în societate, de dezvoltare a abilităţior de adaptare la schimbările pe care le cere situaţia de criză  social-economică a Republicii Moldova.

Această prezentare necesită JavaScript.

Peste 70 tineri din raionul Edineţ au solicitat să participe în acest proiect. Au fost selectaţi 38 dintre ei, în corespundere cu criteriile de selectare.

Tinerii care nu deţin vre-o specialitate au solicitat să urmeze cursuri de formare profesională. 10 dintre participanţii în proiect deja deţin o meserie, dar pentru o mai reuşită integrare profesională au nevoie de perfecţionare. Pentru toţi tinerii au fost identificate cursuri de formare profesională sau seminare specializate. La momentul actual 38 tineri din 30 planificaţi urmează studiile profesionale la următoarele specialităţi: cosmetolog, contabil, fotograf; specialist în comunicare, operator al tehnicii de calcul, şofer, manichiuristă, pedichiuristă, frizer, bucătar, auto-lăcătuş, electrician, croitor.

O beneficiară a proiectului pe nume Natalia deja a finisat cursurile la specialitatea de frizer şi actualmente este integrată în cîmpul municii, activînd în baza de patentă de întreprinzător. Tînăra a beneficiat de un sprijin material  şi acum deţine un set de instrumente de lucru şi produse cosmetice de înaltă calitate pentru a satisface cerinţele clienţilor săi, numărul cărora este în creştere. Tinerii au participat la 6 traininguri de ghidare în carieră. La aceste activităţi au fost discutate subiecte recomandate de echipa proiectului şi teme de interes major solicitate de tineri: Dezvoltare personală: cunoaşterea de sine; Cunoştinţe pentru angajare: întocmirea unui CV, a scrisori de motivare, pregătirea către interviul de angajare; mportanţa negocierii şi semnării Contractului individual de muncă în procesul de integrare profesională; Desfăţurarea activităţii generatoare de venit în bază de patentă de întreprinzător; Gestionarea timpului; Gestionarea banilor.

Recent au fost procurate şi maşinile de cusut pentru viitoarele cusătorese. De acum înainte ele pot învăţa şi exersa concomitent cu studiile.

Temelia carierei beneficiarilor acestui frumos proiect este în consolidare. În următoarea etapă urmează integrarea tinerilor în cîmpul muncii. De azi înainte totul depinde de ei. Să sperăm să ajungem în octombrie 2014 cu cele mai bune rezultate despre care vă vom informa.

Serviciul Ghidare în Carieră a tinerilor în dificultate este realizat cu sprijinul financiar al unui donator extern pentru a contribui la diminuarea  gradului de sărăcie şi a şomajului în rîndul tinerilor.

27/03/2014 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: