Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Din Balcani cu drag sau Knin – orașul adormit

Копия kninAș reveni cu mare drag și mari speranțe în Knin, oraș aflat în sud-vestul Croației, unde am petrecut alături de alți 27 de tineri din 10 țări răsăritene o săptămână senină, în mijloc de creste muntoase. Cu toate că majoritatea tinerilor din Moldova tind să viziteze și să trăiască în țări cu un bogat istoric european, actuale puteri europene mari precum Franța, Germania etc., eu împreună cu Ludmila și Greg am decis să „înhățăm” minunata oportunitate, oferită de Asociația „Demos”, și să plecăm în Croația, o țară despre care știam aproape nimic, dar care ne-a stârnit un interes deosebit pentru cultură, mediu și istorie.

Astfel, m-am pomenit, după un val de provocări și muncă birocratică într-o țară europeană, din punct de vedere juridic deja de 5 luni, pregătită să învăț ce este antreprenoriatul și cum putem să progresăm în comunitate prin valorificarea potențialului tinerilor de acasă. Pe cât de promițător mi se păreau aceste prognoze ale organizatorilor, Udruga za Promoviranje Humanosti i Urbane Kulture – HUK , pe atât de nălucitor mi se părea subiectul, necunoscut încă de mine. Dar mulțumită prietenilor din Orient, participanți și ei, și sub ghidajul Basiei Ligas, trainer EVS (European Voluntary Service) am înțeles că, de fapt, antreprenoriatul este nu doar o formă de a face bussines, ci este o cale aleasă din propria dorință care are drept scop inițierea unor activități fie sociale, fie comerciale, dar care dezvoltă și aduc un plus progresului în comunitate prin implicare tinerilor locali, participanții îl botezaseră self-employment.

Am avut parte de foarte multă practică ceea ce mi s-a părut o metodă eficientă de învățare, astfel am organizat câteva inițiative de antreprenoriat în orașul Knin, în care am implicat populația autohtonă, cei mai interesați fiind desigur tinerii și copiii și aceasta pentru că făcusem un fel de interviuri cu oamenii locali care se plângeau pe mai multe probleme inclusiv și lipsa locurilor de muncă. Prin aceste inițiative de informare despre cum poți să-ți găsești de lucru într-un oraș mic precum Knin, despre metodele de creștere profesională individuale și desenarea zebrelor acolo unde lipsesc au creat un spirit aproape de lumina sărbătorilor de iarnă pentru că ne și aflam la început de decembrie în Croația, dar și au trezit interesul localnicilor față de potențialul orașului.

Surprizele în această călătorie s-au ținut lanț de noi pentru că Mihailo, organizatorul principal, ne pregătise o excursie la cetatea din oraș, aflată într-un vârf de deal, cu superbe priveliști spre oraș care părea atât de amuțit și liniștit… istoria Croației s-a dovedit a fi intrigantă și pe măsură ce vizitam cetatea mi se părea că mă teleportasem deja în evul mediu.

Cel mai impresionant moment a fost vizitarea unei mari părți a Parcului Național al Croației împrejmuit de ruinele unui vechi oraș roman, care datează mai bine de 2000 ani. Aici, fiind în culmea fericirii, nu m-am abținut să nu scormolesc prin șanțurile arheologice din Parc și de a strânge pietricele și chiar oase (unii ziceau că sunt de animale, alții că sunt de oameni). Oricum participanții nu se puteau abține să nu se pozeze minute în șir prin acest parc, mai ales în amfiteatru.

Înconjurat de munți și văi pe vârfurile cărora puteai zări zăpadă, Knin părea un oraș de poveste, nu departe de care se afla o cascadă splendidă.

Aceste întâlniri și călătorii au fost liana de socializarea cu oameni din diferite țări care au o cultură și educație diversă și care m-a făcut să înțeleg cum poate să se transforme un tânăr într-un potențial om important și cultivat. Knin este orașul în care voi merge cu prima ocazie încă odată, și încă odată.

Doina Crăciun, voluntară

29/01/2014 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: