Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Reflecţii după Congresul Iniţiativelor Est-Europene

DSCN7272Am fost miraţi, constatînd că suntem practic unicii moldovei la Congresul Iniţiativelor Est-Europene din Lublin, Polonia (1-6 octombrie 2013). Ne aşteptam să vedem reprezentanţi ai ONG-urilor active în promovarea Parteneriatului Estic, ai Asociaţiilor Primarior din Moldova (deoarece sunt cîteva, nu nominalizez careva din ele). Spre marea noastră bucurie, în programul Festivalului Medierii-Integrării am citit despre prezenţa la eveniment a artiştilor Ştefan Rusu şi Vladimir Us (Asociaţia Oberliht) cu expoziţie şi prezentare în cadrul Programului „Orientul Culturii”.

De la „Demos” trei persoane am participat în paneluri de discuţii tematice, în care am fost invitaţi pentru a prezenta experienţa noastră în Invoaţii Sociale, Educaţie non-formală, Cooperare între Societatea Civilă şi Administraţia Publică. Alături de colegii noştri din Polonia, Ukraina, Belorus, Azerbaijan ne-am expus opiniile, găsind tangenţe şi divergenţe, dar şi abordînd soluţii pentru depăşirea problemelor similare cu care ne confruntăm.

Congresul a fost o platformă de discuţii a activiştilor din ţările Parteneriatului Estic, o tribună de apreciere a meritelor celor mai buni în anul 2013 în cooperarea transfrontalieră, un eveniment de înfrăţire între oraşe, un prilej unic de a vedea, a învăţa şi de a savura din cultura diferitor popoare.

Această prezentare necesită JavaScript.

În afara programului Congresului, am avut întîlniri cu partenerii noştri din Lublin, reprezentanţi ai Fundaţiei Iniţiativelor Manageriale, cu care am discutat subiecte de colaborare şi am abordat idei de proiecte comune. În rezultat, ieri a fost aplicat spre finanţare în Programul RITA un proiect prin care vom învăţa din experienţa partenerului polonez metodologia de diagnostică psihologică pentru orientare vocaţională a tinerilor vulnerabili (absolvenţi ai ciclului gimnazial), vom adapta metodele de tutoring şi mentoring  pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze socio-profesional.

În perspectiva apropiată vom lucra împreună cu partenerii noştri la o nouă idee de cooperare pentru sporirea competenţelor manageriale a specialiştilor din sistemul de învăţămînt preuniversitar din Moldova.  Să fie cu spor pentru toţi!

Pentru anul 2014 am primit deja invitaţia la Congresul Iniţiativelor Est-Europene, ediţia a IV-a. Însă pînă atunci avem mult de lucrat pentru a veni la Congres cu rezultatele concrete a unei colaborări de succes.

Imagini de: Barbara Dabek, Lublin; „Demos”, Edineţ

16/10/2013 - Posted by | Ştiri | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: