Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Peste 600 tinerii din nordul Moldovei au valorificat o a doua şansă pentru o viaţă mai bună

21-1…A fugit din casa soţului cu o geantă de hăinuţe ale copiilor, neştiind unde să-şi găsească adăpost. Orfană, singură pe faţa pămîntului, cu amprente adînci de violenţă pe trup şi în suflet, fără bani, cu doi copilaşi, care cereau de mîncare…

Astăzi Adriana este alta: încrezută în sine, angajată ca vînzator la un magazin din centrul raional, respectată de colegii de serviciu şi de vecini, capabilă să-şi întreţină familia. Viaţa i s-a schimbat: are un loc de trai amenajat cu grijă, copiii merg la creşă, sunt sătui şi fericiţi. Ea ştie că “mîine va fi tot aşa de bine ca şi azi, iar coşmarul din trecut nu se va mai repeta”.

672 istorii diferite, dar cu final fericit ilustrează progresul tinerilor defavorizaţi din 6 raioane de nord, care au valorificat şansa pentru o viaţă mai bună.

Timp de 4 ani tineri cu vîrsta între 16 şi 30 ani au beneficiat de Serviciul Integrare Socio-Profesională, oferit de asociaţiile partenere „Demos” (Edineţ) şi „Artemida (Drochia)” şi astăzi se bucură de un loc de muncă şi de condiţii mai bune de viaţă.

Serviciul Integrare Socio-Profesională reprezintă un complex de servicii care vizează sporirea nivelului de trai al tinerilor în dificultate şi inserţia lor socială.

Specialiştii au oferit sprijin profesionist tinerilor orfani şi acelor din familii social-vulnerabile, părinţilor solitari, tinerelor familii în situaţii dificile de viaţă, victimelor traficului de persoane şi a violenţei în familie.

Tinerii au beneficiat de următoarele servicii:

  • Sprijin la Locuinţa asistată închiriată;
  • Ajutor material pentru întreţinerea locuinţei şi pentru procurarea bunurilor de primă necesitate;
  • Identificare a unui loc de muncă şi mediere în procesul de angajare;
  • Mediere în perfectarea actelor;
  • Asistenţă psihologică pentru depăşirea situaţiilor de criză;
  • Formare şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă şi a abilităţilor sociale.

Şanse mai bune pentru viaţă au valorificat tineri din raioanele Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia şi Rîşcani. În următorii doi ani şi 150 tineri defavorizaţi din municipiul Bălţi şi din raionul Orhei vor fi susţinuţi în integrarea lor socială.

La 15 martie 2012 la Edineţ a avut  loc o conferinţă de evaluare a Serviciului Integrare Socio-Profesională, la care sunt prezentate rezultatele obţinute timp de 4 ani în integrarea socială a tinerilor defavorizaţi.

Serviciul Integrare Socio-Profesională a tinerilor în dificultate este susţinut financiar de Caritas Elveţia şi Direcţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

20/03/2013 - Posted by | Ştiri | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: