Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Serviciul Integrare Socio-Profesională în expansiune

Serviciul Integrare Socio-Profesională se cere extins 🙂

Se vede că cele 6 raioane de nord, în care în mai puţin de 4 ani  670 tineri defavorizaţi au fost integraţi socio-profesional, trezesc motivaţia altor localităţi în susţinerea tinerilor defavorizaţi.

În scopul studierii necesităţii şi posibliităţiii extinderii serviciului în alte unităţi teritorial-administrative decît cele acoperite în prezent: Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia, Rîşcani, echipa „Demos” a realizat o cercetare privind situaţia tinerilor vulnerabili şi a pieţii muncii din mun. Bălţi şi din regiunea Centru a R. Moldova (raioanele  Străşeni, Orhei, Dubăsari).

Din datele colectate am constatat necesitatea SISP pentru mun. Bălţi şi raionul Orhei. Aceste unităţi teritorial-administrative au tangenţe în ceea ce priveşte numărul populaţiei, a tinerilor vulnerabili, precum şi ofertele pieţii muncii. Din compararea datelor deducem  că cel puţin 1000 tineri vulnerabili anual se află în căutarea unui loc de muncă atît în mun. Bălţi, cît şi în raionul Orhei.

ATOFM din aceste comunităţi înregistrează un număr de locuri vacante care depăşeşte rata angajării prin Agenţie. Acesasta denotă faptul că locurile de muncă înregistrate nu corespund aşteptărilor şomerilor în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi motivarea financiară. Pe de altă parte, agenţii economici care deţin posturi vacante cu un grad de salarizare mai înalt nu declară aceste posturi la ATOFM, recrutînd angajaţi desinestătător.

Rata redusă a angajării tinerilor vulnerabili atît prin ATOFM, cît şi independent, denotă faptul că ei în mare parte nu sunt capabili pentru integrare profesională şi necesită sprijin în acest proces.

În aceste condiţii SISP este soluţia cea bună pentru că oferă asistenţă directă tinerilor vulnerabili prin sporirea competenţelor, dezvoltarea abilităţilor sociale şi de viaţă independentă pentru o integrare profesională de succes.

Pe de altă parte, SISP vine în localităţi să exploreze noi locuri de muncă şi să traseze punţi de legătură între actorii comunitarii: tineri şomeri, ATOFM, servicii comunitare, agenţi economici.

La studiu şi-au dat concursul 8 ONG-uri, dintre care au fost selectate 2 pentru a deveni parteneri ai SISP extins în următorii 2 ani. Acestea sunt: Organizaţia Obştească „Moştenitorii” din mun. Bălţi şi Misiunea Socială „Diaconia”, reprezentanţa în raionul Orhei.

Competenţele şi experienţa acestor două echipe le oferă credite bune  şi ne încredinţează de capacitatea lor  profesională de prestarea a unui serviciu social calitativ cu impact de lungă durată.

_______________________________________________

Serviciul Integrare Socio-Profesională a tinerilor defavorizaţi (SISP) este o componentă a Strategiei Caritas Elveţia în Republica Moldova 2012-2016 realizată de AO „Demos”  în parteneriat cu AO „Artemida” şi „Aviso”.

24/10/2012 - Posted by | Ştiri | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: