Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

6 zile cu soare în Tabăra de limbă engleză şi voluntariat din Edineţ

O săptămînă plină de emoţii pozitive perfect îmbinate cu învăţare activă au avut 14 tineri din oraşul Edineţ!

Între 1 şi 6 august în AO „Demos” a derulat prima ediţie a Taberei de Vară de Limbă Engleză şi Voluntariat.

Ideea voluntarului Corpului Păcii Adam Snyder şi a voluntarei Nadejda Şuparscaia, asistentă a echipei „Dialog Intercultural Edineţ”, de a organiza o un English Camp a fost susținută de către directoarea asociaţiei Liliana Samcov. La propunerea acesteia, pe lângă dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba engleză, tabăra a avut menirea să pregătească un grup de voluntari activi pentru comunitate. Camp Leaders Adam şi Nadejda au elaborat un concept al taberei, bazat pe subiecte de interes pentru tineri, cum ar fi: Leadership, Friendship, Critical Thinking, Tolerance, Assessing Needs, Environmental Issues. Totodată trainerii au făcut un deosebit accent pe valoarea voluntarilor și pe participarea tinerilor în viaţa comunităţii.

Echipa de camp leaders, asistată de voluntara Anastasia Balan – una dintre cele mai active voluntare ale ONG-ului, a demonstrat capacităţi remarcabile de lucru cu tinerii. „Orice clipă – în mişcare, orice activiate – prin interactivitate!”, – cu aşa motto a început şi s-a finalizat tabăra. Exerciţii de simulare, jocuri de rol, studii de caz, jocuri energizante – toate acestea nu le lăsau tinerior spaţiu pentru inerţie. Emoţiile taberei continuau pînă seara târziu, acasă, în familii, unde tinerii  mărturiseau părinților  cele învăţate şi trăite timp de o zi. Părinţii,  sceptici la început, la finele taberei au recunoscut că cu copiii lor s-a întîmplat ceva:

„…a devenit mai sociabil”,

„…îl văd în centrul atenţiei semenilor şi nu-l pot recunoaşte deoarece acasă e tăcut şi timid”,

„…a început să vorbească mai sigur în engleză”,

„…ne învață pe noi, părinţii, cum să ne afirmăm pe poziţie de lider la serviciu şi cum să interacționăm în echipă :)”,

„…a început a observa că semenii săi sunt nepăsători faţă de mediul înconjurător şi acest lucru îl afectează!”,

„…în sfârșit, judecă ca un om matur şi responsabil!” , – acestea sunt doar o parte din impresiile părinţilor despre schimbarea produsă în percepţia şi comportamentul tinerilor. „Suntem siguri, că seminţa bună va da rădăcini şi roade la timpul potrivit. Această tabără a fost o bună experienţă pentru copiii noştri şi o modalitate de a cunoaşte lucruri pe care nu le vei afla la şcoală. Părinţii trebuie să stimuleze copiii să participe în activităţile ONG-ului, deoarece prin acestea se educă personalităţi”, – astfel a caracterizat efectele taberei Dna Ecaterina Sorocan, mama uneia dintre participante. Tabăra de vară a fost realizată graţie donaţiilor părinţilor participanţilor şi a acumulărilor de fonduri pentru realizarea activităţilor echipei „Dialog Intercultural Edineţ” (CNTM).

Această tabără este o experienţă în premieră pentru AO „Demos”, cu toate acestea deja poate fi calificată ca practică pozitivă ce merită a fi diseminată şi multiplicată.

Sperăm să ia foc şi în anii viitori pentru a pregăti echipe de voluntari capabili să comunice eficient, să atragă fonduri şi să soluţioneze problemele comunităţii noastre. Ei, voluntarii, pe bună dreptate, merită să fie recunoscuţi ca şi resurse comunitare importante, capabile să aducă o schimbare pozitivă atît în mediul semenilor săi, cît şi în dezvoltarea orașului.

10/08/2011 - Posted by | Ştiri | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: