Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Azi tineri cu probleme, mîine – specialişti cu soluţii!

Fără loc de muncă, fără locuinţă, fără venituri. Aşa se pomenesc tinerii noştri în pragul maturităţii. Situaţia se agravează şi din cauza lipsei de studii medii, dar sunt frecvente cazurile, cînd tinerii nu au nici 9 clase finisate. Dacă mai completăm această descriere cu lipsa actelor de identitate şi a deprinderilor elementare de viaţă, atunci obţinem portretul deplin al tînărului defavorizat. În această categorie se includ tinerii proveniţi din familii monoparentale sau cu mulţi copii, mamele singure, ex-deţinuţii reveniţi în comunitate, familiile formate din tineri defavorizaţi. Şirul poate fi prelungit, fiindcă sărăcia şi nevoia pot face ravagii peste noapte.

Aceşti oameni nu sunt lăsaţi în voia soartei. Pentru ajutorarea tinerilor defavorizaţi în raionul Edineţ deja de 5 ani există Serviciul de reintegrare socială, realizat de Asociaţia obştească „Demos”.

Centrul de Reintegrare a Tinerilor „Alternativa”, deschis în 2006 cu sprijinul reprezentanţei PNUD în Moldova, proiectul „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, oferă asistenţă continuu atît în regim de plasament, cît şi în regim de zi.

În 2008-2010 a urmat programul „Start în viaţa independentă”, care a extins aria serviciilor sociale oferite în cadrul centrului şi a sporit numărul de beneficiari asistaţi. Programul a oferit sprijin pentru 151 tineri, indicator depăşit aproape de două ori, comparativ cu cel planificat. Dintre ei 103 tineri sunt integraţi profesional, 88 locuiesc în apartamente sau case închiriate, 26 deţin acte de identitate perfectate cu suportul juristului, 108 tineri şi-au procurat bunuri materiale din pachetul social oferit prin program, 88 au fost ajutaţi în achitarea chiriei locuinţei şi a serviciilor comunale. Toţi 151 tineri la final de program deţin competenţe sociale şi deprinderi de viaţă dezvoltate. Pentru rezultatele foarte bune obţinute Caritas Elveţia şi Direcţia Elveţiană pentru dezvoltare şi Cooperare au oferit suport financiar şi pentru următorii 2 ani, astfel ca serviciile de reintegrare socio-profesională a tinerilor defavorizaţi din raionul Edineţ să continue în cadrul programului „START-2”.

Acesta prevede să acorde sprijin pentru 100 tineri cu vîrsta 16-30 ani:

 • Absolvenţi ai Şcolilor profesionale, foşti absolvenţi ai gimnaziilor-internat;
 • Tineri ex-deţinuţi reveniţi în comunitate;
 • Tineri din familii social-vulnerabile localizaţi în raionul Edineţ;
 • Victime ale traficului de fiinţe umane;
 • Familii tinere în dificultate;
 • Mame solitare;
 • Tineri în situaţii dificile de viaţă.

Programul „START-2” oferă tinerilor următoarele servicii:

 • Identificarea unei locuinţe în chirie;
 • Oferirea suportului financiar pentru întreţinerea locuinţei timp de 2 luni şi pentru procurarea bunurilor de primă necesitate;
 • Identificarea unui loc de muncă şi oferirea asistenţei pentru angajare;
 • Asistenţă juridică: informare şi mediere în perfectarea actelor;
 • Asistenţă psihologică: consiliere individuală şi de grup;
 • Formarea şi dezvoltarea Deprinderilor de Viaţă Independentă (DVI) în cadrul Şcolii DVI, care funcţionează ca un sistem de training-uri non-formale pe diverse subiecte de interes pentru tineri: Cunoaşterea de sine, Comunicarea, Educaţia moral-spirituală, Drepturile şi obligaţiile de cetăţean, Modul sănătos de viaţă, Cunoştinţe pentru angajare, Migraţia şi prevenirea traficului de persoane, Gestionarea banilor, Administrarea locuinţei, Organizarea timpului liber etc.

Cu toate că programul funcţionează doar de 2 luni, de serviciile lui beneficiază deja 14 tineri defavorizaţi. Numărul celor ce se adresează după ajutor este în permanentă creştere. Aceasta înseamnă că serviciile oferite de echipa „Demos” sunt necesare şi utile tinerilor în dificultate. Şi chiar dacă azi ei se confruntă cu multiple probleme, treptat se conving că un START reuşit înseamnă deschiderea spre noi perspective în viaţă.

 

 

26/01/2011 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: