Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

„Start”, ajuns la finiş, totuşi continuă!

Programul „Start în viaţa independentă” s-a finalizat după doi ani de activitate.

„START” reprezintă o abordare de servicii multidisciplinare adresate tinerilor defavorizaţi şi celor în dificultate, cu scopul reintegrării lor sociale.

Evaluarea programului denotă realizarea integră a obiectivelor şi, mai mult ca atât, depăşirea indicatorilor planificaţi. Echipa a reuşit să includă în servicii de reintegrare un număr mai mare de 80 beneficiari planificaţi, fiind reintegraţi socio-profesional 151 tineri defavorizaţi.

Putem spune cu certitudine că aceşti tineri deţin competenţe sociale şi deprinderi de viaţă independentă dezvoltate.

Dintre ei 103 sunt integraţi profesional.

108 tineri au beneficiat de bunuri materiale de primă necesitate procurate în dependenţă de necesităţile individuale din pachetul social oferit de program.

26 tineri au fost asistaţi în procesul de perfectare a actelor legale.

88 tineri sunt plasaţi în locuinţe asistate (case/apartamente închiriate de tineri în baza contractelor de locaţiune). Aceşti tineri au fost susţinuţi timp de 2 luni în achitarea chiriei şi a serviciilor comunale. (Elementul inovator testat în proiect – locuinţa asistată – s-a dovedit a fi deosebit de benefic pentru procesul de inserţie socială a tinerilor în lipsa apartamentelor sociale garantate de stat.)

În total pe parcursul a 2 ani cei 151 tineri au beneficiat de ajutor material în valoare de 309 775 lei, suport oferit pentru a începe viaţa independentă după studiile de formare profesională.

Beneficiarii marchează un grad înalt de satisfacţie pentru sprijinul acordat în cadrul programului, fapt care reprezintă un indicator esenţial al calităţii serviciilor sociale.

Experienţa pozitivă a echipei multidisciplinare în realizarea serviciilor de reintegrare socio-profesională a tinerilor defavorizaţi este înalt apreciată de către experţi naţionali şi internaţionali.

Anume pentru efectul său social acest program va continua şi pe parcursul anilor 2011-2012. O astfel de decizie a fost luată de către Caritas Elveţia, care oferă pentru realizarea proiectului „START – 2” un grant nerambursabil în valoare de 80 674 Euro.

Felicitări echipei „Demos” pentru realizările în „START-1”!

Într-un ceas bun, „START-2”!

Istoricul serviciului

Serviciul de reintegrare socială a tinerilor defavorizaţi este implementat în raionul Edineţ din decembrie 2005, prin intermediul proiectului „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, realizat timp de 6 ani de reprezentanţa PNUD în Republica Moldova. Ca partener local, AO „Demos”  a lansat în or. Edineţ, cu sprijinul proiectului susnumit şi a reprezentanţei UNICEF Moldova, Centrul de Reintegrare Socială a Tinerilor „Alternativa”. CRST oferă beneficiarilor servicii specializate atît în regim de plasament cît şi în regim de zi.

Experienţa şi lecţiile învăţate din activitatea CRST au motivat echipa „Demos” să abordeze o viziune novatore asupra serviciilor de reintegrare a tinerilor defavorizaţi, realizată în proiectul „START”, care vine să extindă aria serviciilor sociale existente şi grupul ţintă de beneficiari.

În prezent această experienţă este extinsă la nivel regional (raioanele Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia şi Rîşcani), ea fiind replicată de partenerul nostru – Asociaţia obştească „Artemida” (Drochia).

Descriere succintă a practicii de succes

Serviciile de reintegrare socio-profesională ale AO „Demos” constituie o formă a serviciilor alternative, prin care tânărul în dificultate aste ajutat de către echipa multifuncţională să elaboreze şi să aplice în practică Planul Individualizat de Viaţă Independentă. Avînd ca bază metodologia specifică sistemului de protecţie socială din R. Moldova, complexul de servicii oferit de echipa „Demos” include şi practici novatoare în ceea ce ţine de asistenţa tinerilor la locuinţele sociale, bazate pe experienţa Marii Britanii, Poloniei, României. O altă metodă novatoare este formarea /dezvoltarea DVI şi a competenţelor sociale prin intermediul Şcolii Zilei de Odihnă, care activează în baza unui curriculum elaborat de specialişti, apoi dezvoltat participativ împreună cu tinerii din servicii.

Strategiile de bază ale complexului de servicii de reintegrare socio-profesională se axează pe obiectivele proiectului, realizate prin următoarele activităţi:

  • asistenţă psihologică (consiliere individuală şi de grup, orientare şi formare vocaţională),
  • asistenţă socială (consiliere socială, formarea DVI, mediere a muncii, suport în locuinţa asistată),
  • asistenţă juridică (informare, mediere în perfectarea actelor legale),
  • ajutor material (suport financiar pe o durată determinată),
  • asistenţă educaţională pentru formarea Deprinderilor de Viaţă Independentă (traininguri în cadrul Şcolii Zilei de Odihnă, inclusiv training-uri vocaţionale).

28/10/2010 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: