Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Model de bune practici în servicii sociale la Edineţ

Ecaterina P. lucrează ca ajutor de contabil şi visează să facă studii superioareRecent au fost în vizită la Edineţ doi reprezntanţi ai Caritas Elveţia: Erich Ruppen, şeful Europe/CIS Desk şi Peter Staudacher, coordonator de program în acelaşi departament.

Asociaţia obştească „Demos”, în cadrul Strategiei pentru Republica Moldova 2008-2012 a Caritas Elveţia,  realizează cu succes un program de servicii integrate orientate spre reintegrarea socială a tinerilor orfani şi celor în dificultate din raionul Edineţ, numit „START în viaţa independentă”.

Scopul vizitei a fost determinat de necesitatea de a evalua rezultatele obţinute timp de un an, precum şi de a aprecia gradul de dezvoltare instituţională a asociaţiei, nivelul de pregătire profesională a echipei multifuncţionale, capacitatea de a extinde serviciile pentru toată regiunea de nord a Moldovei.

Reprezentanţii Caritas Elveţia au luat cunoştinţă de activitatea şi contribuţia fiecărui membru al echipei multifuncţionale, fiind luat ca bază un caz concret, au analizat dosarele beneficiarilor, instrumentele de lucru utilizate. Au fost întreprinse vizite la locul de muncă a tinerilor din servicii, precum şi  la locuinţele asistate ale beneficiarilor. În discuţiile cu tinerii s-a pus accentul pe faptul, ce schimbări au parvenit în viaţa lor după intervenţia echipei „Demos”, cum s-au schimbat viziunile lor despre viitor. Nu mai puţin important pentru oaspeţi a fost şi identificarea parteneriatelor „Demos” în realizarea activităţilor destinate tinerilor.

Mi-am întrebat colegii în urma vizitei, ce au reţinut din reacţiile oaspeţilor şi impresiile împărtăşite de ei. Iată ce mi-au relatat:

Victoria Darie, A.O. „Aviso” (Chişinău), partener: „Reprezentanţii Caritas Elveţia sunt intr-adevăr încântaţi de ceea ce face echipa. Erich Ruppen a fost foarte mulţumit de profesionalismul echipei în toate aspectele: de la întocmirea şi ţinerea în evidenţă a dosarelor beneficiarilor, până la realizarea obiectivelor pentru fiecare caz în parte şi înaltele standarde de calitate a serviciilor.”

Viorica Orac, coordonator servicii: “Am sesizat în discuţiile oaspeţilor cu tinerii că se pune maximă valoare pe perspectivele deschise de acest proiect tinerilor în dificultate, contează cum s-a schimbat fiecare din ei, ce planuri îşi trasează pe viitor.”

Cristina Şoric, A.O. “Demos”, asistent social: „Cred că tocmai asta e cel mai important, pentru ca suportul financiar nu durează o veşnicie, iar deprinderile pentru viaţa pe care le formează şi le dezvoltă în cadrul proiectului sunt intr-adevăr valoroase.”

Diana Ikim, A.O. “Demos”, jurist: „Dl Ruppen a menţionat că procentul cazurilor de succes este foarte înalt, reprezentînd cca 78 la sută, fapt ce denotă maximă eficienţă a serviciilor.”

Pentru mine ca manager, contează mult şi aprecierea generală a serviciilor de reintegrare socială a tinerilor defavorizaţi, drept una dintre cele mai bune practici în programele de asistenţă socială susţinute de Caritas Elveţia în ţările Europei de Sud-Vest, CSI şi în Caucaz.

Această calificare ne motivează pentru a extinde modelul de servicii integrate în alte 5 raioane de nord (Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia, Rîşcani), în cadrul unui nou proiect, „Accent pe TINEri”, acceptat recent de Caritas Elveţia spre finanţare pentru o perioadă de 2 ani.

Am mai confirmat încă o dată motto-ul echipei „Muncim pentru cei ce necesită protecţie şi sprijin”. Am dori ca şi autorităţile publice să aprecieze activitatea noastră ca fiind indispensabilă de contextul comunitar, ca şi realizare a politicilor sociale şi de tineret la nivel local, precum şi promovare a localităţii la nivel european.

11/11/2009 - Posted by | Ştiri

3 comentarii »

 1. Liliana si intreaga echipa,
  Bravo! Succes in continuare!

  S.CIOBANU

  Apreciază

  Comentariu de Ciobanu Svetlana | 11/11/2009 | Răspunde

 2. Liliana, Felicitari!

  Asociatia „Demos” este un exemplu de urmat nu doar in Nordul Moldovei

  Stimati reprezentanti ai administratiei publice locale, existenta unui asemenea ONG in localitatea DVS este un fapt de mandrie or activitatea acestuia este indreptata nemijlocit spre solutionarea problemelor comunitare.

  In ce masura ii sustineti in calitate de autoritate publica locala? (scriu aici in speranta ca blogurile actorilor sociali sunt citite de APL).

  Dragi colegi de la AO „Demos”, societatea civila la nivel national va sustine!

  Apreciază

  Comentariu de Ludmila | 11/11/2009 | Răspunde

 3. Daca nu as fi vizitat centrul de suport al tinerilor, creat de ONG Demos in orasul Edinet, poate acum mi-ar fi fost dificil sa fac concluzii, dar cunoscind managerul, echipa de lucru, si direct beneficiarii centrului , pot spune si eu BRAVO voua. Sper si eu ca daca va apreciaza reprezentanţii Caritas Elveţia, la sigur veti fi apreciati la justa valoare si de APL. Altfel e paradoxal, nu?
  Succes!

  Apreciază

  Comentariu de Tatiana Cojocaru | 17/11/2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: