Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Fantome bântuie prin Moldova!

1704Nu e o glumă! Sunt fantome ale tinerilor fără identitate. De fapt, ale celor, cărora statul nu le-a asigurat dreptul primordial al fiecărui cetăţean. “M-au născut, mi-au dat un nume, m-au lăsat şi m-au uitat. TOŢI! Dar eu trăiesc, am o diplomă de studii gimnaziale şi, cu toate acestea, nicăieri nu figurez ca om viu. Poate sunt o fantomă?!”,  – Marin prăbuşeşte mâinile ridicate către mine în semn de întrebare şi oftează adânc…

“Vreau sa am documentul meu”, este prima dorinţă, de altfel, prima dintre problemele enunţate de tineri la interviul preliminar cu specialiştii Centrului de Reintegrare Socială a Tinerilor “Alternativa”. Aşa, de regulă, începe listarea nevoilor tinerilor în dificultate la prima întrevedere, la care tinerii sunt rugaţi să informeze specialiştii despre dificultăţile cu care ei se confruntă după ieşirea din gimnaziul internat sau şcoală profesională.

Tineri fără identitate se întâlnesc, din păcate foarte des, iar specialiştii noştri încearcă să le dobândească acestora dreptul la identitate, aşa încât ei să se poată simţi cetăţeni ai statului în care trăiesc.

Cu suportul specialiştilor Centrului de la începutul anului 2009 au fost perfectate adeverinţe de naştere şi buletine de identitate la 6 tineri orfani. Sunt rezultatele unei munci asidue, îmbinate cu depăşirea numeroaselor dificultăţi atît birocratice, cît şi de alt ordin: ignoranţa şi discriminarea tinerilor, nerespectarea eticii profesionale şi insuficientă responsabilitate la locul de muncă ale unor funcţionari ş.a.

Cel care şi-a perfectat vreo dată actele în Republica Moldova ştie că procesul e dificil şi de lungă durată. Acum imaginaţi-vă toată complexitatea procedurii în cazul unui copil orfan! Printre ei sunt persoane despre care nu există chiar şi cea mai elementară informaţie: înregistrarea ce atestă data şi locul naşterii, numele părinţilor etc.

Ar trebui, poate, să ne punem întrebarea, cine sunt acei profesionişti, din cauza neglijenţei cărora nu au fost identificaţi şi documentaţi aceşti copii la locul cuvenit şi la timpul potrivit? Dar, se vede că ar fi inutil, oricum pericolul pedepsei nu-i paşte…

Deci, să vedem care e procedura. Mai întâi de toate trebuie să-i dobândim certificatul de naştere, primul pas fiind identificarea locului naşterii (e o întreagă „peripeţie”!). Tinerii, odată ajunşi la vârsta de 16-20 de ani, neavând părinţi şi rude apropiate se pomenesc în situaţia în care nu este cineva care ar putea să-i identifice. Instituţiile specializate refuză să documenteze asemenea persoane, precum şi să colaboreze cu specialiştii Centrului în vederea documentării primare. Chiar dacă mai toată lumea a înţeles importanţa unui act de identitate, la noi există şi acum persoane care, din diverse motive, ignoră acest fapt. Ba mai mult ca atât, îţi pot spune „că nu îl preocupă problema tânărului/tinerei, care cine ştie cine este şi de unde vine! Poate a fost furat în copilărie! (?!)” Iar în aşa circumstanţe putem concluziona că pseudo-specialiştii care nu-şi fac responsabil datoria de a proteja copilul în dificultate şi de a-i asigura dreptul la identitate, nu au decât sa-şi schimbe profesia!

Or mult mai gravă este situaţia Olgăi, tânără de 17 ani din Edineţ, care ca şi alţi tineri orfani nu a avut parte de prima documentare, ceea ce înseamnă ca nu a avut posibilitate să fie înscrisă la un medic de familie, să beneficieze de o prestaţie socială din partea statului, ne mai vorbind de posibilitatea frecventării unei instituţii educaţionale. Dacă mai adăugăm la cele spuse şi faptul că fata singură îşi educă copilul minor (un copil orfan creşte alt copil!), înţelegem perfect toată gravitatea problemei.

În urma nenumăratelor noastre demersuri, am reuşit să realizăm expertiza medico-legală care a constat vârsta minorei, apoi să obţinem decizia de recunoaştere a naşterii tinerei de către instanţa de judecată. Iar acum câteva zile i-a fost eliberată şi adeverinţa de naştere. În sfârşit, având documentul la mână, vom putea merge la Secţia de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei pentru a-i perfecta Buletinul de Identitate. Nu se poate reda prin cuvinte bucuria pe care am văzut-o în ochii şi expresia feţei Olguţei la momentul transmiterii primului act care îi atestă identitatea! O simplă hîrtie, dar cu o valoare extrem de mare pentru ea, pentru fetiţa ei şi pentru noi…

Identitatea oferă formal fiecărei persoane un loc în societate, dar peste aceasta, redă oricărei fiinţe umane sentimentul conştiinţei personalităţii şi respectul de sine.

…A doua naştere, a doua respiraţie şi primul pas spre redobândirea drepturilor de care în mod firesc ar trebui să se bucure orice cetăţean.

 Diana Ikim, jurist AO „Demos”,
Liliana Samcov, director CRST „Alternativa”

30/06/2009 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: