Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Eu votez, tu votezi, el/ea votează!

img_3405

În perioada 21 ianuarie – 01 martie 2009, în raionul Edineţ a derulat Exerciţiul de Simulare a Alegerilor în cadrul proiectului „Eu votezi pentru că…”, realizat în Moldova de către Hilfswerk Austria, în parteneriat cu Centrul de Training „CMB” şi Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie, cu sprijinul financiar al Delegaţiei Comisiei Europene şi Austrian Development Cooperation.

Partenerul local al proiectului este Asociaţia obştească „Demos”, echipa cărei a activat în calitate de formatori în localităţile Edineţ, Trinca şi Ruseni. La echipa noastră a aderat şi vice-primarul de Edineţ, dna Rodelia Vasilcov, care, împreună colega mea Diana Ikim, a facilitat exerciţiul la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Edineţ.

Obiectivul general al proiectului „Eu votez pentru ca … ” este consolidarea capacitaţilor si sporirea cooperării intre ONG-urile moldoveneşti pentru educarea si mobilizarea alegatorilor sa participe la alegerile parlamentare din 2009.

In plus, proiectul intenţionează:

 • Să educe şi să sensibilizeze opinia alegătorilor moldoveni privind importanţa participării active a cetăţenilor in dezvoltarea vieţii comunitarii prin participarea la alegeri;
 • Să ofere alegatorilor moldoveni o platformă de Simulare a Alegerilor la nivel de comunitate, în care sa aibă posibilitatea de a discuta dificultăţile comunitarii respective, de a identifica soluţii, de a veni cu propuneri si de a participa la exerciţiul de simulare a alegerilor;
 • Să consolideze capacităţile la nivel de comunitate cu scopul de a asigura facilitarea continuă şi organizarea zilei de Simulare a Alegerilor in Moldova.

În cele 3 comunităţi ale raionului în care a fost pilotat acest proiect (Edineţ, Trinca şi Ruseni), au fost iniţiate câte 2 grupuri de iniţiativa, au fost constituite Comisii Electorale, de asemenea din rândul tinerilor din comunitate.

Soluţiile identificate de către grupurile de iniţiativă au fost promovate şi prezentate în forma mesajelor “electorale” prin intermediul dezbaterilor publice.

Acest exerciţiu de simulare a alegerilor pe de o parte, a oferit tinerilor posibilitatea de a se implica în discuţii ce ţin de problemele comunităţii, precum şi să identifice soluţii pentru aceste probleme. img_3399

Pe de alta parte, membrii comunităţii au avut posibilitatea să-şi susţină copiii, nepoţii, rudele implicate în această iniţiativă, venind să “voteze” pentru ideile şi propunerile identificate de către tineri.

Mai mult ca atît, populaţia generala a înţeles importanta participării la alegerile reale şi importanţa votului fiecărui membru al comunităţii.

În opinia mea, echipa noastră a realizat obiectivele proiectului în comunităţile în care a lucrat.

Aici aşi vrea să aduc opinii ale participanţilor la acest exerciţiu: ale liderilor şi membrilor grupurilor de iniţiativă, ale facilitatorilor locali, precum şi ale electoratului:

Vladimir Zara, directorul şcolii medii a com. Ruseni: „Necătînd la faptul că liderii grupurilor de iniţiativă au doar 13-14 ani, ambii au avut o prezentare impunătoare din punct de vedere a conţinutului discursului, limbajului, ţinutei, contactului cu publicul”

Vitalie Sorocan, facilitator local: „Adulţii ar putea învăţa de la tinerii implicaţi în exerciţiu corectitudinea discursului electoral şi creativitate, inovaţia în abordarea soluţiilor pentru problemele comunitare. ”

Viorica Orac, facilitator local: „Noi permanent suntem puşi în situaţia de a alege ceva anume: când suntem elevi alegem cu cine am sta în bancă, când creştem mai mari, alegem ce facultate am face, iar când ne vine timpul să determinăm opţiunea politică pentru guvernare e dreptul şi obligaţia noastră de a face o alegere corectă şi responsabilă, deoarece doar noi făurim prezentul şi viitorul ţării”

Protoiereul Petru Moşneguţu, parohul Bisericii cu Hramul „Sf. Nicolae”, com. Ruseni: „Omul toată viaţa învaţă să facă alegerea corectă: între bine şi rău, între o formaţiune politică sau alta, între indiferenţă, inerţie, apatie şi participare activă în viaţa comunităţii. Acest joc nu este doar o simulare, este o reflecţie a vieţii noastre. Am văzut cum tinerii dezbat problemele satului, cum îşi apără punctul de vedere, cum găsesc soluţii. Dar mă bucură faptul că în aceste dezbateri ei nu imită adulţii ce deseori fac greşeli de conduită, etică, limbaj, uitând de bunul simţ, de care trebuie să ţinem cont în orice circumstanţe. Acest exerciţiu ne-a demonstrat că de la copiii noştri avem ce învăţa. Au ce deprinde de la ei şi liderii politici. Păcat că nu au venit să-i vadă.”

img_34073

Nicolae Samcov, facilitator local: „Comunitatea a fost mobilizată într-atât de bine de către tineri, că din sală răsunau deja în timpul dezbaterilor întrebări „Când începem?”, „Cu ce vă putem ajuta?”. Asta înseamnă că tinerii ferm cred în ceea ce spuneau, convingând comunitatea de necesitatea participării în cel mai responsabil mod în soluţionarea problemelor şi în alegerile parlamentare ce urmează să fie în aprilie 2009 ”

Magdalena Gheorghiţă, lider al grupului de iniţiativă „Respect”: „Asumându-mi rolul de lider al grupului, am înţeles că trebuie să fac totul astfel, ca să mă urmeze nu doar colegii mei de echipă, dar şi toţi membrii comunităţii. M-am străduit să dezvolt capacităţile de lider, încrederea de sine şi calităţile necesare pentru a vorbi în public. Am urmat sfaturile şi recomandările facilitatorilor şi mi-a reuşit. Grupul nostru a obţinut numărul maxim de voturi. Nu mi-a fost uşor, dar altfel rămâneam tot aceeaşi ca şi pînă la acest exerciţiu. Azi simt că sunt alta.”

Ana-Maria Moroz, membru al grupului de iniţiativă „Mişcarea PACE”: „La recentele alegeri parlamentare încă nu voi participa, deoarece am doar 17, dar în curând vor fi şi alegerile locale, la care, cu siguranţă, voi vota şi eu, şi ea, colega mea, şi el, liderul grupului nostru. Pînă atunci învăţăm să gândim şi să acţionăm astfel, încât să fim activi şi să facem alegerea corectă, care va fi opţiunea noastră pentru viitor”.

Importante sunt efectele şi reacţiile comunităţilor după exerciţiul de simulare:

 • Comunitatea prezentă la votare a luat o atitudine serioasă faţă de promisiunile electorale ale concurenţilor şi aşteaptă din partea grupurilor de iniţiativă care au acumulat numărul mai mare de voturi acţiuni concrete de mobilizare a resurselor comunitare pentru soluţionarea problemelor.
 • Adulţii au apreciat gradul înalt de pregătire a grupurilor în perioada electorală şi în dezbaterile publice, precum şi capacităţile tinerilor, care rămâneau neobservate pînă la momentul discursurilor publice.
 • Pedagogii au remarcat importanţa activităţii pentru stimularea activismului civic al tinerilor şi sporirea rolului tinerilor în şcoală şi comunitate.
 • Activitatea realizată în cele trei localităţi din raion a generat motivaţia şi interesul sporit a membrilor comunităţilor vizavi de problemele existente.

Ca lider al Asociaţiei „Demos”, consider importantă participarea echipei noastre în acest proiect, deoarece:

 • Pînă în prezent nu am fost antrenaţi într-o activitate de educaţie civică, deci am debutat într-un domeniu absolut nou pentru noi;
 • Am dezvoltat abilităţi de lucru cu auditoriul de tineri;
 • Am stabilit contacte noi cu persoane din comunităţile raionului Edineţ;
 • Am explorat noi posibilităţi de antrenare a populaţiei în soluţionarea problemelor comunitare.

Pe parcursul a câteva săptămâni am exersat intens în cadrul unei activităţi-pilot pentru Moldova şi suntem dispuşi de a replica bunele practici obţinute în cadrul exerciţiului de simulare a alegerilor în alte localităţi din ţară.

Liliana Samcov,

facilitator local în proiectul „Eu votezi pentru că…”

Mai mult despre proiect citiţi pe site-ul: www.hilfswerk-austria.md/euvotez/despre_proiect-1.html

05/03/2009 - Posted by | Ştiri

2 comentarii »

 1. Ca de obicei:actiuni faine si idei originale. Va felicit. Mi-e dor de voi. Bafta!
  PS: la Iasi sunt redactor-sef al revistei tinerilor basarabeni, care (soarta!) tot SALUT se numeste:)

  Apreciază

  Comentariu de anastasia | 14/03/2009 | Răspunde

 2. Multumesc, Nastea, pentru comentariu.
  Sunt sigura de faptul ca oriunde nu te-ai afla, totdeauna vei face treaba calitativ si creativ. Ai totul petnru asta: capacitati, experienta, ambitie pozitiva.
  Apropo de „Salut”-ul nostru: avem ideea de a-l transforma intr-un ziar independent regional, asa ca, daca te intorci acasa, vei avea cu ce te ocupa :).
  Numai bine!

  Apreciază

  Comentariu de Liliana | 16/03/2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: