Asociaţia Obştească "DEMOS"

Ajutorarea aproapelui inspiră!

Muncim pentru cei care necesită protecţie şi sprijin

beneficiari-0015(pe scurt despre realizările A.O.”Demos” în 2008)
2008 a însemnat 76 tineri orfani şi din familii deosebit de vulnerabile acoperiţi cu servicii de reintegrare, inclusiv plasament pe durată determinată.

2008 a mai însemnat înfiinţarea unui nou serviciu, pilotat în Moldova de asociaţia noastră: protecţie şi sprijin în locuinţele asistate.

E marcat anul 2008 şi prin lansarea unei activităţi de antreprenoriat social, de asemenea inovatoare pentru ţara noastră. Am oferit femeilor comunitate un nou serviciu pentru întreţinere corporală şi îmbunătăţire a sănătăţii, în fitness-studio lansat la mijlocul lunii decembrie.

Obţinerea Certificatului de Utilitate Publică este una dintre performanţele noastre obţinute în acest an.

2008 a însemnat o schimbare, deşi nu atît de substanţială, în structura veniturilor, unde cota autofinanţării ajunge la 3,3%  (17728 lei) din veniturile totale ale asociaţiei.

Vrem să credem că aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii 2% va fi un semn de maturizare a societăţii moldoveneşti în ansamblu: autorităţi centrale şi locale, comunitatea de afaceri, cetăţeni. Încetul cu încetul, comunitatea noastră va înţelege că tinerii orfani, ieşiţi din mediul rezidenţial, victimele traficului de fiinţe umane necesită acceptarea statului şi a cetăţenilor. Trebuie toţi în ansamblu: autorităţi, mediul de afaceri, organizaţii ale societăţii civile, să conştientizăm şi să ne asumăm responsabilitatea pentru protecţia şi sprijinul lor, pentru o mai bună reintegrare în societate şi pentru un viitor mai prosper al comunităţii în general. Sigur că avem nevoie şi în continuare de susţinerea donatorilor străini, dar ponderea finanţării trebuie schimbată, sprijinul de bază fiind din partea autorităţilor, cointeresate de serviciile sociale alternative oferite tinerilor dezavantajaţi. Este în interesul APL şi al Guvernului, deoarece este un serviciu de înaltă calitate, care nu necesită investiţii în baza tehnico-materială şi în resurse umane, necesare fiind doar alocări pentru întreţinerea spaţiilor destinate acestui serviciuşi salarizarea personalului tehnic. Cointeresarea autorităţilor va fi un semn că societatea noastră intră în normalitate din acest punct de vedere, urmând bunele practici ale ţărilor europene.

Conceptul de responsabilitate socială trebuie să devină parte integră a culturii mediului de afaceri moldovenesc. Cultivarea responsabilităţii sociale va însemna o maturitate a comunităţii oamenilor de afaceri. Primele semne le-am marcat în 2008, susţinând 13 tineri orfani în procesul de angajare legală în câmpul muncii. Asigurarea tinerilor defavorizaţi cu job stabil, pachet social, drepturi garantate de stat  reprezintă un pas semnificativ în sporirea responsabilităţii sociale ca valoare a unui stat democratic. Le mulţumim acelor angajatori care au avut încredere că tinerii orfani  sunt la fel ca şi alţi tineri, oferindu-le şansa de a fi reintegraţi în societate şi de a se simţi membri deplini ai societăţii.

Le mulţumim şi donatorilor noştri internaţionali, fără de care nu am fi putut realiza serviciile noastre. Împreună cu ei facem paşi concreţi în educaţia şi formarea deprinderilor de viaţă independentă a tinerilor orfani şi victimelor traficului, reintegrarea lor socio-profesională şi oferirea unei şanse mai bune pentru viitor. Încercăm să convingem şi societatea noastră de necesitatea eforturilor pe care le întreprindem. Dar ele vor fi şi mai eficiente, dacă toată comunitatea în ansamblu va manifesta interes şi responsabilitate pentru soarta celor mai trişti ca noi, oferindu-le protecţie şi sprijin.

Liliana SAMCOV,

Director executiv

(pe scurt despre realizările A.O.”Demos” în 2008)

19/02/2009 - Posted by | Ştiri

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: